- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Nemački ministar spoljnih poslova nazvala Si Đinpinga „diktatorom“

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaNemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok
Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2023
Pratite nas
Predsednik Kine Si Đinping je „diktator“ za kojeg bi uspešno sprovedena specijalna vojna operacija u Ukrajini bila „signal“, izjavila je ministar spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok u intervjuu za američku televiziju „Foks njuz“.
„Ukrajina mora da pobedi u tom ratu“, kazala je Berbok, odgovarajući na pitanje kako vidi kraj ukrajinskog sukoba.
Kako je istakla, ukoliko bi se sukob završio pobedom Rusije, to bi bio „znak takvim diktatorima ovog sveta, kao što je Si“.
Berbok se trenutno nalazi u poseti SAD.
Podsetimo, situacija oko Tajvana se značajno pogoršala nakon prošlogodišnje posete ostrvu tadašnje predsednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi. Kina, koja smatra ostrvo jednom od svojih provincija, osudila je posetu Pelosi, nakon čega je održala velike vojne vežbe.
Berbok je ranije izjavila da Kina predstavlja „izazov temeljima zajedničkog života u svetu“, kao i aktuelnom međunarodnom poretku. Po njenim rečima, Nemačka treba da sarađuje sa zemljama kao što je Australija u cilju deeskalacije napetosti u Azijsko-pacifičkom regionu.
Kina je najvažniji trgovinski partner Nemačke. U julu su nemačke vlasti objavile strategiju prema Kini u kojoj se poziva na „promenu pristupa“ prema Kini i definisanje novih parametara saradnje.
Više o ekonomskim odnosima Kine i Amerike i geopolitičkoj borbi Pekinga i Vašingtona pogledajte u novoj emisiji „Svet sa Sputnjikom“:
BRIKS - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2023
Samit BRIKS
Nemački ugao: Era se završila – prošlo je vreme kada je Evropa mogla da gospodari svetom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala