- Sputnik Srbija, 1920
Samit BRIKS
Samit BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika), kojim predsedava Južnoafrička Republika, održava se od 22. do 24. avgusta u Johanesburgu. Očekuje se da lideri zemalja „petorke“ na samitu razmatraju proširenje organizacije.

Nemački ugao: Era se završila – prošlo je vreme kada je Evropa mogla da gospodari svetom

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaBRIKS
BRIKS - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2023
Pratite nas
Širenje BRIKS-a i udaljavanje od dolara govori o nespremnosti zemalja te alijanse da se povinuju pravilima koja diktira Zapad, piše nemački list „Berliner cajtung“.
„Era kada je Evropa mogla da gospodari svetom je odavno prošla“, ističe list i navodi da se u azijskim geopolitičkim institutima poput onih u Hanoju, Vijentijanu i Pnom Penu, Evropska unija ne doživljava kao nezavisni svetski politički igrač, već kao „dodatak“ Vašingtonu.
Autor članka je podsetio i na reči predsednika Južnoafričke republike Sirila Ramafose koji je rekao da je vreme da počnu da se koriste lokalne valute i alternativni sistemi plaćanja, te je ukazao da pojedine zemlje to već uveliko rade – Kina i Indija svoje transakcije realizuju u juanima i rupijima, dok se izvoz iz Rusije realizuje u rubljama.
Dedolarizacija izaziva veliku zabrinutost kako u Vašingtonu tako i među zemljama NATO“, dodaje se u članku.
„Berliner cajtung“ navodi i to da su šefovi država članica BRIKS-a u svojoj završnoj deklaraciji jasno stavili do znanja da se strateški projekti, koje propagira Zapad, precipiraju kao instrumenti potrebni isključivo zarad održavanja u životu zapadne hegemonije.
„Takav globalni pomak simbolizuje lični poraz šefa Evropske komisije Ursule fon der Lajen i šefa diplomatije EU Žozepa Borelja“, zaključuje autor članka.
Samit BRIKS-a u Johanesburgu - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2023
SVET
Otvaraju se velika vrata za Rusiju: Ključni dokaz da je američki pokušaj izolacije – propao
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala