- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Otvaraju se velika vrata za Rusiju: Ključni dokaz da je američki pokušaj izolacije – propao

© Sputnik / Grigory Sysoev / Uđi u bazu fotografijaSamit BRIKS-a u Johanesburgu
Samit BRIKS-a u Johanesburgu - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2023
Pratite nas
Značajno proširenje BRIKS-a otvara ogromne mogućnosti za Rusiju, koja je i inicijator stvaranja te organizacije. Na ovaj način Moskva još jednom dokazuje snagu sopstvene diplomatije, a to doprinosi i jačanju njenog međunarodnog ugleda i prestiža. Takođe, to proširenje pokazuje da su američki pokušaji izolacije Rusije i nekih drugih zemalja - propali.
Osim toga, dodaju ruski eksperti, proširenje BRIKS-a će s jedne strane, omogućiti razvoj saradnje između novih industrijskih ekonomija širom sveta, a s druge strane će oslabiti hegemoniju zapadnih zemalja.
Eksperti prognoziraju da će BRIKS u budućnosti imati još više članica, da će oblasti njihove saradnje biće šire, a ekonomske veze čvršće. Drugim rečima, proširenje će pretvoriti BRIKS u glavnu globalno- ekonomsku platformu.
Stručnjaci napominju da su buduće članice BRIKS Saudijska Arabija, Egipat, Iran i Ujedinjeni Arapski Emirati vodeće zemlje Persijskog zaliva, regiona koji je izuzetno značajan za svetsku politiku. Na taj način blok širi sopstvenu sferu uticaja.
Uprkos činjenici da Latinsku Ameriku u BRIKS-u već predstavlja Brazil, najavljeni ulazak Argentine otvara put daljem rastu značaja organizacije, dok Etiopija, koja je na drugom mestu po broju stanovnika na afričkom kontinentu, kako kažu eksperti, zaslužuje posebnu pažnju, posebno kao dugogodišnji partner Rusije, što bitno jača poziciju Moskve u okviru organizacije.
„Trebalo bi poći od toga da svako proširenje nosi pozitivne tendecije. Treba uzeti u obzir da je BRIKS najveća međunarodna sistemska organizacija. Uvođenje novih komponenti u bilo koji sistem dovodi do određenog disbalansa, pa makar on bio i privremen. Sa političke tačke gledišta, proširenje BRIKS-a je , naravno, značajan događaj, jer svedoči o multipolarnosti, o multivektorskoj prirodi te organizacije o čemu je u svom nastupu govorio i predsenik Rusije. BRIKS dobija obrise najveće međunarodne organizacije“, kaže ruski ekspert Aleksandar Gusev.
Ulaskom novih članica BRIKS će činiti 46 odsto globalnog stanovništva, a sada će BDP BRIKS-a iznositi 37 odsto globalnog BDP-a umesto dosadašnjih 25 odsto BDP-a.
Proširenje BRIKS-a i povećanje upotrebe nacionalnih valuta i alternativnih plaćanja u obračunima u okviru BRIKS-a ubrzaće dedolarizaciju. Udeo dolara u plaćanju koje se odnosi na izvoz i uvoz već opada, a prošle godine je iznosio 28,7 odsto.
© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaUjedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, Iran, Argentina, Egipat i Etiopija su zvanično pozvane da se pridruže BRIKS-u
BRIKS - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2023
Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, Iran, Argentina, Egipat i Etiopija su zvanično pozvane da se pridruže BRIKS-u

Moskva se zalaže za dalje širenje BRIKS

Ruski eksperti takođe ocenjuju da će širenje BRIKS-a koristiti globalnoj bezbednosnoj arhitekturi, a sama organizacija će postati čvršća i jedinstvenija u geopolitičkim pitanjima. To jest, proširenje BRIKS-a označava pozitivan faktor u pogledu stabilizacije globalne geopolitičke situacije i jasno je da će svako povećanje broja stalnih članova organizacije samo koristiti budućem svetskom poretku i celokupnoj arhitekturi međunarodne bezbednosti.
„Mi ne govorimo o tome da je to protivteža već postojećim institucijama: UN, G20, ASEAN-u i drugim. Svi lideri BRIKS-a su praktično govorili o tome da ta organizacija nije nekakva alternativa nekome ili nekoj drugoj organizaciji. Štaviše, ta organizacija nije sklona delovanju protiv drugih zemalja, što je suštinski važno, za razliku od G7, a da ne pominjem Severnoatlantski blok i EU, koji uvek govore o Kini kao ‘pretnji’, o tome da je Rusija ‘pretnja broj jedan’, a Severna Koreja - ‘odmetnička država’“, dodao je Gusev.
Šest zemalja će postati članovi organizacije 1. jula 2024. godine, a od iduće godine će Rusija predsedavati BRIKS-om. Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će Moskva, u okviru svog predsedavanja doprineti širenju organizacije, a lideri BRIKS-a su razradili kriterijume za njihov prijem.

Oslobađanje od neokolonijalizma

BRIKS objedinjuje Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku, dok više od 20 zemalja namerava da se pridruži ekonomskom bloku, uključujući Tursku, Belorusiju, Venecuelu i Kuvajt.
Eksperti su ubeđeni da su sve te zemlje odlučne da se oslobode neokolonijalizma i kolektivnog pritiska Zapada, predvođenog Sjedinjenim Državama, te da se zalažu za izgradnju pravednijeg svetskog poretka. Oni će morati da rešavaju mnoga složena pitanja u jeku visokih političkih tenzija.
Gusev ocenjuje da je želja mnogih zemalja sveta da postanu članice BRIKS-a definitivan signal za Vašington. Prema njegovim rečima, širenje BRIKS-a ne predstavlja pretnju za SAD, ali jačanje organizacije za Zapad predstavlja novu realnost.
„Mi ne ratujemo protiv Zapada i zemlje BRIKS-a ne žele da ratuju, ali pošto SAD stalno govore o svojoj dominaciji, o svojoj izuzetnosti u odnosu na druge zemlje, BRIKS će se širiti, a to će doprineti kraju hegemonije SAD, pa će sada SAD morati da razmisle o tome kako da se ponašaju u ovom svetu“, rekao je ekspert.
Eksperti zaključuju da je ulazak šest novih država ogroman korak ka razvoju BRIKS-a.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2023
Samit BRIKS
Zemlje "zlatne milijarde" su protivnice BRIKS-a
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala