- Sputnik Srbija, 1920
Samit BRIKS
Samit BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika), kojim predsedava Južnoafrička Republika, održava se od 22. do 24. avgusta u Johanesburgu. Očekuje se da lideri zemalja „petorke“ na samitu razmatraju proširenje organizacije.

Zemlje "zlatne milijarde" su protivnice BRIKS-a

© Sputnik / Alekseй Babuškin / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2023
Pratite nas
BRIKS ima protivnike - to su zemlje "zlatne milijarde" koje pokušavaju da promene sistem međunarodnog prava, saopštio je predsednik Rusije Vladimir Putin tokom sastanka lidera „petice“ u formatu BRIKS plus.
„Zemlje takozvane zlatne milijarde čine sve da očuvaju nekadašnji unipolarni svet. Njima to odgovara, njima je od koristi“, rekao je Putin.
Kako je istakao, BRIKS se ne takmiči ni sa kim, ali stvaranje multipolarnog svetskog poretka ima nepomirljive protivnike.
„Svi se zalažemo za formiranje novog multipolarnog svetskog poretka koji bi bio istinski izbalansiran i koji bi vodio računa o suverenim interesima najšireg mogućeg spektra država, koji bi otvorio mogućnosti za realizaciju različitih modela razvoja, pomažući očuvanju raznolikosti nacionalnih kulture i tradicije“, dodao je predsednik.
Prema rečima ruskog lidera, savremeni kolonizatori, krijući se iza dobronamernih slogana, pokušavaju da rešavaju probleme o tuđem trošku.
„Savremeni kolonijalisti, krijući se iza dobronamernih slogana demokratije i ljudskih prava, nastoje da reše svoje probleme na tuđi račun, nastavljajući da besramno crpe resurse iz zemalja u razvoju“, rekao je Putin, govoreći putem video veze.
Rusija koristi sve svoje mogućnosti da se bori protiv gladi u svetu i spreči krizu sa hranom, izjavio ruski predsednik.
„Naša zemlja posebnu pažnju posvećuje pitanjima koja se odnose na snabdevanje afričkih država i svetskih tržišta hranom i đubrivom. Drugim rečima, koristimo sve mogućnosti koje imamo da doprinesemo globalnim naporima u borbi protiv gladi i sprečavanju prehrambene krize“, objasnio Putin.
Alternativa nafti, gasu i drugim ugljovodoničnim gorivima nije vidljiva u svetu u dogledno vreme, istakao je on.
"Prema procenama stručnjaka, do 2050. godine svetska populacija će porasti za 1,7 milijardi ljudi, a svetska potražnja za energentima – za 22 odsto“, rekao je Putin.
Vladimir Putin na samitu BRIKS - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2023
Samit BRIKS
Putin čestitao novim članicama BRIKS: Naš uticaj se širi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala