- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Lavrov: Od mirovnih pregovora prave zaveru

© MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2023
Pratite nas
Oko teme pregovora Rusije i Ukrajine stvara se zavera, pokušaji da se sve izokrene, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
Ministar je podsetio da je u poslednje vreme bilo predstavljeno prilično humanitarnih, posredničkih inicijativa. Takođe je dodao da je Rusija spremna da odgovori na sve ozbiljne predloge za rešavanje ukrajinske situacije, taj stav se nije promenio.
Lavrov je još poručio da su „sve lopte“ u kontekstu organizacije pregovaračkog procesa Rusije i Ukrajine odavno na strani Kijeva.
Pored toga, on je objavio da je Moskva spremna da razgovara sa izaslanikom Vatikana o ukrajinskom pitanju, koji će posetiti Rusiju.
„Trenutno traju napori Vatikana čiji se poslanik ponovo sprema da dođe. Spremni smo da se sa svima sastanemo i sa svima da razgovaramo“, rekao je ministar u toku okruglog stola na temu rešavanja situacije oko Ukrajine.
Prethodno, savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak isključio je mogućnost da Vatikan posreduje u rešavanju sukoba u Ukrajini zbog navodno proruske pozicije pape Franje.

Ukrajina ne želi da se ispoštuju ruski uslovi prehrambenog sporazuma

Lavrov je još prokomentarisao da kad je u pitanju prehrambeni sporazum, Ukrajina kao odgovor na pokušaje obnove crnomorske incijative predlaže da se „zaboravi na rusku stranu“.

„Kada sada neke naše kolege, uključujući rukovodioce Sekretarijata Ujedinjenih nacija kažu da će sve biti u redu sa ruskim delom sporazuma, niko ne obraća pažnju na to što kijevski režim na to odgovara: 'Nikada se nećemo saglasiti sa obnavljanjem ovog sporazuma na način da rusko žito i đubrivo budu oslobođeni nelegalnih sankcija' “, ocenio je Lavrov.

Okrugli sto o rešavanju ukrajinske situacije je upriličen u Moskvi i na njemu učestvuju predstavnici diplomatskih misija iz preko 30 zemalja.
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2023
RUSIJA
Kremlj: Bezbednosne garancije Ukrajini bez pominjanja zabrinutosti Rusije biće jednostrane
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala