- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Bezbednosne garancije Ukrajini bez pominjanja zabrinutosti Rusije biće jednostrane

© Sputnik / Alekseй MaйševPogled na moskovski Kremlj
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2023
Pratite nas
Rešavanje ukrajinskih bezbednosnih garancija biće jednostrano bez pominjanja zabrinutosti o ruskoj bezbednosti, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Za sada je proces prilično jednostran, suština procesa nije sasvim jasna, ali je jasno da takvi procesi ne mogu biti održivi bez pominjanja naše bezbednosti“, rekao je Peskov novinarima, komentarišući izjavu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog o davanju bezbednosnih garancija od strane Sjedinjenih Američkih Država i Francuske.
On je podsetio da je potpisan čitav niz dogovora.
„Iz ovih izjava nije jasno o kom formatu garancija je tačno reč, ali mi pažljivo pratimo ove informacije i pratićemo ih. Znamo da je potpisan čitav niz sporazuma upravo u smislu da će Ukrajini neku bezbednost, neke bezbednosne garancije na bilateralnoj osnovi dati čitav klub zemalja“, precizirao je portparol.
Istovremeno u ovom kontekstu nikada nije bilo pominjanja ili barem pozivanja na zabrinutost koju je ruska strana više puta izražavala o bezbednosti, što je za žaljenje, naglasio je Peskov.
U julu je na marginama samita NATO-a u Viljnusu G7 usvojila deklaraciju o dugoročnim bezbednosnim garancijama za Ukrajinu. U dokumentu se posebno navodi da Kijev treba da dobije značajan vojni potencijal. Zatim su se ovoj deklaraciji pridružile još neke zemlje. Ukrajinske vlasti nadaju se da će do kraja ove godine zaključiti prve bilateralne sporazume sa evropskim zemljama. Pregovori su već u toku, konkretno sa Sjedinjenim Američkim Državama i Francuskom, o formatu garancija razgovara Nemačka. Kijev je najavio da se nada da će u proces uključiti i Tokio.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala