- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Pike i Dejvis kup na meti kritika – Novak upozorava: „Imamo problem“

© Tanjug / TANJA VALICNovak Đoković u meču Dejvis kupa
Novak Đoković u meču Dejvis kupa - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2023
Pratite nas
Dejvis kup nekada je bio tenisko reprezentativno takmičenje u kojem je domaća publika mogla da uživa i gleda neke od najboljih tenisera sveta, međutim od pre četiri godine sve manje država su domaćini takmičenja. Za taj sistem mnogi kao glavnog krivca vide bivšeg asa Barselone Đerara Pikea, ali Novak Đoković smatra da odgovornost snosi ITF.
Samo nekoliko desetina navijača pratilo je Dejvis kup meč grupne faze između Švajcarske i Francuske u Mančesteru, a na tome je Stan Vavrinka, švajcarski teniser, ironično zahvalio Đeraru Pikeu.
Proslavljeni španski fudbaler vlasnik je kompanije „Kosmos“ koja je uz odabrenje ITF-a preuzela na sebe organizaciju Dejvis kupa koji od tog momenta ima daleko manji broj gledalaca jer teniseri najčešće ne igraju pred domaćom publikom. Međutim, Pike tvrdi suprotno.
„Prošle godine je grupna faza imala 113.268 gledalaca. Uporedi brojeve sam, ali mi više ne organizujemo. Pitaj ITF“, uzvratio je Pike podsetivši da je ugovor sa njegovom kompanijom Kosmos raskinut.
Iako je Španac u pravu kada kaže da više ne organizuje taj događaj jer je došlo do raskida saradnje sa njegovom firmom i dalje ima kritika na njegov račun.
„Kako se usuđuješ da nešto kažeš!? Zajedno sa ITF bukvalno si ubio Dejvis kup, jedan od stubova tenisa. Zato molim te, zapuši usta“, napisao je Žilijan Beneto, bivši teniser, a sada selektor Francuske u Bili Džin King kupu.
Međutim, Novak Đoković, kome se ovaj format takođe ne dopada objasnio je šta je problem i da Pike nije jedini odgovaran.
„Nije krivica Đerara Pikea. ITF je dozvolio da se ovaj format promeni. On je došao sa svojom investicionim fondom da uloži novac i to je i uradio. Ako nekoga krivite, krivite ITF. Neko je koristio moje citate kada sam rekao da podržavam promene. Da, podržavam ih, ali ovo nije dobar format. Ovo je drugi ekstrem, moramo negde između da pronađemo rešenje. Srbija je poslednji put igrala pred domaćim navijačima pre četiri, pet godina. To je dug period da mi ne igramo kod kuće. Mislim da treba nešto da menjamo. Nadam se da moj glas može da se čuje. Igrači nisu konsultovani i zato uglavnom imamo problem. Na kraju su igrači frustirani, idu kod medija i govore razne stvari“, rekao je Novak po dolasku u Valensiju gde će igrati na Dejvis kupu.
O tome koliko srpski navijači dugo nisu gledali svoje tenisere kod kuće prethodno je posle meča sa Južnom Korejom govorio i Dušan Lajović.
„Igram Dejvis kup desetak godina, ali ono što nam fali su mečevi pred domaćom publikom u svojoj zemlji. Videćemo da li će biti promena naredne godine s obzirom da je okončana saradnja sa Kosmosom“, rekao je Lajović.
Srpski teniseri u Valensiji igrali su pred samo par stotina ljudi, a veliki broj tenisera bojkutuje novi sistem pa je tako Novak jedini igrač iz top deset koji igra u ovom kolu.
Pogledajte i novu epizodu emisije „Sputnjik sport“:
Novak Đoković Karlos Alkaras finale Vimbldona - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2023
SPORT
Đoković: Očekivao sam Alkarasa
Karlos Alkaras - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2023
SPORT
Alkarasa „namestili“ da bude laka meta – „Karlose, to je mučenje, a ne kultura“
Novak Đoković i Endi Mari - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2023
SPORT
Javio se član čuvene „velike četvorke“ – „Novak se neće zaustaviti...“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala