- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski ambasador za Sputnjik otkriva ključni uslov za okončanje sukoba u Ukrajini /video/

© AP Photo / Bernat ArmangueUkrajinski vojnici
Ukrajinski vojnici - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2023
Pratite nas
Ekskluzivno
Sukob u Ukrajini bi bio završen kad Zapad ne bi isporučivao oružje Ukrajini i činio sve da dođe do eskalacije situacije, poručuje u intervjuu za Sputnjik ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko.
Zapad međutim, upozorava ambasador, nastavlja da povećava te isporuke, a obećava i još.
U datom slučaju obećanja će biti ispunjena – da se isporuče novi tipovi naoružanja, mada to neće dovesti do nekih neposrednih promena na frontu. Pritom nikome, pre svega u Vašingtonu ne smeta što se to kosi sa nekim njihovim principima, a zapravo pseudoprincipima. Recimo, sama administracija SAD je sasvim nedavno govorila da je primena kasetnih bombi zločin, a sada ih isporučuje Ukrajini, ukrajinskim nacionalistima koji ih sa svoje strane, to je činjenica, koriste protiv civila Donbasa i drugih ruskih regiona. Ili municija sa osiromašenim uranijumom, blago rečeno poznata iz Srbije. Nije tačno da ona nije opasna jer praksa i višegodišnje iskustvo dokazuje izuzetno teške posledice, a postoje i naučna obrazloženja koja je vrlo teško opovrgnuti. Odugovlačenje sukoba dovodi do veoma teških posledica za Ukrajinu i za ljude koji tamo žive, i u ruskim regionima, i u Ukrajini. To će se nesumnjivo desiti, a njih na Zapadu baš briga. Ali ni to, ni moguća isporuka aviona F 16 svakako neće dovesti do preokreta na frontu i oni to odlično razumeju.
Govori se i da Amerikanci razmatraju i rakete dugog dometa. Neko kaže da oni šalju Ukrajini dovoljno oružja da ne pobedi ali da nastavi da ratuje…
Njima upravo odgovara situacija tako dugog rata, duge krize s ciljem da se iscrpi i uništi Rusija. Ukrajina ih uopšte ne brine, jer na nju gledaju, cinično i potpuno otvoreno, kao na teritoriju i ljude koje treba iskoristiti za svoje vojne ciljeve - i to je sve. Kod nas je stalno prisutan taj izraz, a u ovom slučaju je potpuno precizan: ratovati do poslednjeg Ukrajinca. On potpuno precizno, tačno, sažeto oslikava njihov pristup.

Šta dalje posle “poslednjeg Ukrajinca”

I šta posle poslednjeg Ukrajinca? Dolazi poslednji Poljak, pa poslednji ne znam ko – Rumun, dokle? Da li američki izbori mogu da utiču da se bar nešto promeni? Da li će želja da se bar neki uspeh postigne uticati na to da Amerika možda zatraži od Ukrajine da pregovara i da prihvati neki od ruskih uslova?
O tome je govorio državni sekretar SAD, o toj izjavi se mnogo pisalo da bi se samo „pričala priča“, jer pre svega on govori o nekakvoj navodnoj želji da se pregovara, ali tu postoje dve stvari: prvo, oni smatraju da će se pregovarati o takozvanoj „formuli Zelenskog“ koja je apsolutno neprihvatljiva, nema ništa zajedničko sa nekim realističnim, zdravorazumskim predlozima.
Drugo, postoji ukaz predsednika Ukrajine koji zabranjuje njemu i drugima da pregovaraju. Stoga, ako oni tako misle, bilo bi u redu da se s njim reši pitanje tog ukaza, njihovog pristupa koji potpuno isključuje pregovore. Zato je jasno da se ovde radi, izvinjavam se što ću iskoristiti ovaj izraz, o budalaštinama. Još jednom ponavljam: pokušavaju da nas zamajavaju . U njihovom interesu je da se taj sukob nastavi. Sve se preduzimalo od 2014. godine u tom cilju, ali i ranije – 2014. nije bio prvi Majdan, ali sve se preduzimalo radi toga. I projekat Ukrajine kao anti-Rusije postoji odavno.
© Sputnik / Viktor Antonюk / Uđi u bazu fotografijaUništeni ukrajinski tenk
Uništeni ukrajinski tenk - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2023
Uništeni ukrajinski tenk

Široka agenda BRIKS-a

Zanimljiva je činjenica da je BRIKS pokazao da većina sveta ne prihvata zapadni način mišljenja i zapadne stavove. Još je zanimljivije da su se u G20 složili oko deklaracije zahvaljujući činjenici da 10 od tih zemalja apsolutno ne prihvata zapadni stav. Da li to može da na neki način doprinese da Zapad promeni svoje ponašanje?
BRIKS je zaista izuzetno moćna struktura, organizacija koja ujedinjuje i odražava interese većine, uzima u obzir interese zemalja u razvoju i u sferi ekonomije, investicija i tehnologije i industrijske proizvodnje, daje ogroman doprinos na svetskom nivou. Sada se BRIKS bavi najširom agendom i razvija ekonomsku strategiju do 2025. godine. Istovremeno se bavi humanitarnim i kulturnim pitanjima, tehnologijama, digitalizacijom i tako dalje. Primljeni su i novi članovi, sve to znate. Dakle, u BRIKS-u su udružene ekonomski, industrijski i finansijski veoma moćne države. Odustajanje od dolara jedan je od prioriteta koji pokazuje prednosti koje daje i koje će dati dalji prelazak na nacionalne valute i drugačije forme plaćanja radi očuvanja ekonomskog suvereniteta, udruživanja interesa. Jer se BRIKS gradi, i u tome je njegova glavna razlika, na osnovu raznolikosti interesa i zajedničkog pristupa koji se razvija kao zbir tih interesa. Takođe, samit G20 jeste bio uspešan. Zahvaljujući predsedavanju Indije i drugim učesnicima nije dozvoljena politizacija, ukrajinizacija i ovog događaja i samita G20 u celini. U deklaraciji postoji deo o, kako oni kažu, Ukrajini, a to je deo koji je posvećen krizi generalno.
Šta je fokus deklaracije?
Glavna pažnja, ono što je predstavljeno u deklaraciji, posvećena je upravo toj agendi koja je na početku formulisana, na početku formiranja G20. Fokus je ponovo na onim temama i problemima Globalnog juga, normalnim, harmoničnim odnosima, razmeni tehnologija, investicijama i tako dalje, reformi međunarodnih finansijskih institucija kako bi se oslobodili hegemona i od mogućnosti mehanizma da jedna zemlja blokira sve odluke u interesu sopstvenih finansijskih, a pre svega političkih interesa.

Putinovi zadaci biće potpuno realizovani

Možemo li da završimo razgovor konstatacijom da, kada govorimo o miru, Rusija je uvek spremna da pregovara o miru, ali da bi došlo do mira moraju da se ispune i početna tri uslova koje je predsednik Putin postavio: pre svega demilitarizacija Ukrajine, ali mi se čini kao važan faktor da se NATO povuče sa ruskih granica. To je, čini mi se, ono osnovno, Putin je to tražio i u onim pismima koja su bila pre.
Naravno. Da je to nemoguće, naš predsednik ne bi formulisao te zadatke. Dobro znate da smo uradili sve, razgovarali smo u toj prethodnoj fazi kako bismo rešili probleme bezbednosti Rusije ili pitanje nedeljive bezbednosti, realizacije tog pitanja koje su svi, navodno, proklamovali i podržali. Zapad to nije poštovao. Političkim putem potrošeno je mnogo napora i vremena da se to postigne, isto kao za Donbas. Zapad je sve odbacio. Ostala je samo jedna opcija, specijalna vojna operacija i 24. februara predsednik je jasno formulisao zadatke koji će biti realizovani. Niko nije odustao od njih. Naravno da oni mogu da se realizuju u potpunosti.
Prisustvujemo stvaranju jednog novog sveta. Hvala Vam mnogo…
Aleksandar Bocan-Harčenko - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2023
SRBIJA
EKSKLUZIVNO Ruski ambasador: Kosovo neće biti rešeno sutra već u novim geopolitičkim uslovima
Predsednik Ruske Federacije V. Putin sastao se sa članom Predsedništva BiH M. Dodikom - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2023
REGION
Ruski ambasador upozorava Evropu: Očuvanje Srpske zadatak broj jedan, rušenje Dejtona đavolja rabota
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala