- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Ruski ambasador upozorava Evropu: Očuvanje Srpske zadatak broj jedan, rušenje Dejtona đavolja rabota

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Ruske Federacije V. Putin sastao se sa članom Predsedništva BiH M. Dodikom
Predsednik Ruske Federacije V. Putin sastao se sa članom Predsedništva BiH M. Dodikom - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2023
Pratite nas
Ekskluzivno
Očuvati Republiku Srpsku je i moguće i neophodno, to je zadatak broj jedan koji nipošto nije marginalan – to je zadatak evropskih razmera jer destabilizacija u BiH je veoma ozbiljna manifestacija negativnog razvoja događaja sa veoma teškim posledicama, upozorava ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan- Harčenko.
U ekskluzivnom intervjuu za Sputnjik ruski ambasador napominje da je svima jasno da je to neophodno kako bi se sačuvala manje-više prihvatljiva stabilnost, a da je drugo pitanje šta će biti sa samom Bosnom i Hercegovinom.
— Kako će se BiH razvijati u ovom trenutku verovatno je teško razmatrati i rešavati u uslovima kad je Zapad tamo napravio haos. Zato je zadatak da se minimum ostane u okvirima Dejtona i u okviru onih ovlašćenja i strukture bosanske države koja postoji na entitetskom nivou primenjeno na konstitutivne narode. Sve ostalo je đavolja rabota uperena na potkopavanje Dejtona. I nikakva centralizacija Bosne nije moguća u ovom trenutku. Mogu se te težnje objašnjavati kako god hoćete, mogu se potezati svakojake konvencije Saveta Evrope i pričati šta vam je volja o ljudskim pravima i uspešnom ekonomskom razvoju, o nezamislivim investicijama, ali sve to će biti neistina i pokušaj pokrića zadatka centralizacije Bosne nauštrb pre svega Srba koji žive u BiH, u Republici Srpskoj.
Može li se u tim uslovima sačuvati BiH?
— Bosna se na kraju može sačuvati. To je takođe ruska tema u Savetu bezbednosti, bez obzira na potpuno potkopavanje svih mehanizama rešenja, potkopavanje institucije visokog predstavnika i ličnost samog visokog predstavnika koji je u ovom trenutku nelegitiman. Mi ga ne priznajemo kao ni Dodik, uzgred, potpuno legitimno i opravdano, polazeći od principa kojima smo se rukovodili kad smo imenovali prethodnike ovog čoveka. Zato je teško očekivati da on može da uradi nešto što ne bi bilo negativno, otuda i sukob koji se stalno razvija. On nije juče nastao i dalje eskalira. I svakako, Šmit može da donese milion odluka, nijedna se neće primenjivati u Republici Srpskoj i opravdano - jer on je građanin Nemačke. Zašto bi Dodik i rukovodstvo Republike Srpske u celini, kao i predstavnici RS u centralnim organima u Sarajevu izvršavali odluke jednog građanina Nemačke.
Dodik ide u Moskvu do kraja oktobra na sastanak sa ruskim predsednikom. Šta možemo da očekujemo od toga?
— Predsednik Dodik ima stalne kontakte, imamo redovne susrete, i sada, i ranije bilo je sastanaka na najvišem nivou, predsednika RF i Dodika, ministra spoljnih poslova i Dodika… Tu se prirodno razmatra situacija u BiH, šta može da se radi, šta je sada moguće da bi se sačuvala Republika Srpska, njena ovlašćenja i njen status entiteta.
Aleksandar Bocan-Harčenko - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2023
SRBIJA
EKSKLUZIVNO Ruski ambasador: Kosovo neće biti rešeno sutra već u novim geopolitičkim uslovima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala