- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Najopasnija ajkula na svetu ulovljena u hrvatskom delu Jadrana

CC0 / piksabej / Velika bela ajkula
Velika bela ajkula - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2023
Pratite nas
Ribari na hrvatskom Jadranu ulovili su mladu jedinku velike bele ajkule, najopasnije ajkule na svetu. Ona je ulovljena kod Rogoznice, između Šibenika i Splita, a ribari su je prodali, iako se radi o zaštićenoj vrsti.
Poznati hrvatski morski biolog Petar Kružić procenio je da se radi o mladoj jedinki velike bele ajkule (carcharodon carcharias), dužine 1,5 metar (odrasli primerci mogu biti dugi i po šest metara), koja je verovatno ulovljena na parangal, dakle, radi se o slučajnom ulovu.
Kružić je društvenim mrežama poručio ribarima da ne prodaju ulovljene morske pse, jer su takvi pronalasci izuzetno vredni, ne samo za Jadran, već za ceo Mediteran. On je dodao da ulovljene jedinke treba proslediti Institutu za okeanografiju i ribarstvo.
Inače, kako navode hrvatski mediji, ribari su ulovljenu veliku belu ajkulu prodali restoranu, a prethodno su se slikali sa njom.
Velika bela ajkula je predator sa vrha lanca ishrane i nema prirodnih neprijatelje, te je odgovorna za najviše napada na ljude, od svih ajkula.
Alen Soldo, profesor na katedri za more splitskog univerziteta kaže da velika bela ajkula ne živi stalno u Jadranu, već da povremeno zaluta zbog hrane, pretežno tune.
„Poslednji napad velike bele ajkule na čoveka bio je kod Visa 2008. i nije bio smrtonosan“, rekao je Soldo.
On je dodao da u Jadranu obitavaju 33 vrste morskih pasa, od kojih su tri potencijalno opasne, a to su dugonosa i atlantska ajkula te velika bela ajkula.
„Atlantska ajkula stalna je naša vrsta, na otvorenom moru je uglavnom i manje je dostupna ribarskim alatima“, kazao je ovaj poznati stručnjak.
Frane Madiraca, doktorand na Univerzitetu u Hamburgu kaže kako su male šanse da je majka ulovljene jedinke negde u blizini, budući da se mlade jedinke kreću same i da je ova koja je uhvaćena, sudeći po veličini, već odvojena od porodice.
„Ovo je vrlo velika životinja, znatiželjna je, ako vidi čoveka, može mu se približiti i proveriti o čemu se radi. Morski psi u principu ne napadaju ljude zbog hrane. U slučaju da uočite ovakvu jedinku, treba držati distancu i pokazati poštovanje. Treba se umiriti, skloniti se na sigurno, ne praviti buku na moru. Takođe, treba se postaviti vertikalno na moru, jer horizontala sugeriše da smo ranjivi“, navodi Madiraca.
Zakintos - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2023
DRUŠTVO
Najbrža ajkula na svetu viđena kod grčke obale
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala