- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ljuti na ceo svet: Zašto se kijevski zvaničnik obrušio na Indiju i Kinu

© Sputnik / Aleksandr Krяžev / Uđi u bazu fotografijaSavetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak
Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2023
Pratite nas
Savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak optužio je Indiju, Kinu i druge zemlje da nisu sposobne da analiziraju posledice sopstvenih koraka, rekavši da imaju „slab intelektualni potencijal“. Ruski eksperti ocenjuju da kijevski režim trpi neuspeh u pokušaju da okrene sve protiv Moskve i na kraju sam postaje izopštenik.

„U čemu je problem Indije, Kine i drugih zemalja. Problem tih država je u tome što ne analiziraju posledice sopstvenih koraka. Te zemlje, nažalost, imaju slab intelektualni potencijal. Da, Indija je poslala rover i već šeta po Mesecu, ali to ne znači da ta zemlja tačno razume šta je savremeni svet“, rekao je Podoljak u intervjuu za list „Novo izdanie“.

Kako je dodao, Indija, Kina, Turska i druge zemlje, koje nisu želele da pogoršavaju odnose sa Rusijom, „efikasno zarađuju“ na oružanom sukobu u Ukrajini.
Podoljak je takođe kritikovao i UN, IAEA, Crveni Krst i organizaciju „Amnesti internešenal“, rekavši da je reč o „fiktivnim organizacijama koje truju našu svest procenama koje nisu ni za šta“. Takođe je optužio međunarodne strukture da ne planiraju da se „pravno bore“ protiv Rusije i da priznaju „genocid nad ukrajinskim narodom“.
Na oštre napade kijevskog zvaničnika reagovao je i stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja tokom sednice na temu isporuka zapadnog oružja Ukrajini.

„Dakle, prema tumačenju Ukrajinaca, Vi, gospođo Nakamicu (zamenica generalnog sekretara UN Izumi Nakamicu) i vaš generalni sekretar danas se niste obratili Savetu bezbednosti, nego ste 'trovali našu svest procenama koje nisu ni za šta'. Dakle, suočeni sa neizbežnim vojnim i političkim bankrotom, kijevski režim počinje u potpunosti da gubi prisebnost“, rekao je Nebenzja.

Ruski eksperti smatraju da su oštre izjave Podoljaka diktirane nezadovoljstvom ukrajinskog režima zbog rezultata samita G20 koji je prošle sedmice održan u Nju Delhiju.
„Mislim da su uvredljive izjave Podoljaka ispoljavanje ogorčenosti na zemlje koje su prijateljske Rusiji, Zapad i međunarodne organizacije, uključujući UN. To je ljutnja na ceo svet koji, po mišljenju Kijeva, treba stalno da razgovara o Ukrajini i da joj pomaže na sve načine. I kada Podoljak govori o 'intelektualnom potencijalu', prvo treba da pogleda na sebe i svoje ukrajinske kolege“, rekao je direktor Instituta za strateška istraživanja i prognoze RUDN Dmitrij Jegorčenkov za RT.
Na događaj se osvrnuo i politički analitičar Andrej Suzdaljcev, koji je rekao za RT da su izjave savetnika šefa kabineta ukrajinskog predsednika manifestacija bahatosti i bezobrazluka ukrajinske diplomatije koji su već postali tradicija.
„Ovo nije prvi put da vidimo emocionalne izlive predstavnika kijevskog režima. Oni uvek nađu razlog, jer je našem protivniku uvek neko kriv. Samo su se ranije pritužbe, prekori i uvrede ticale zapadnih vlasti. Sada se Kina, Indija, zemlje Globalnog juga, kao i UN i prozapadne organizacije proglašavaju novim izvorom problema. Kijev trpi neuspeh u pokušaju da okrene sve protiv Rusije. Na kraju režim Zelenskog sam postaje izopštenik“, rekao je ekspert za RT.
O tome šta će propast ukrajinske kontraofanzive značiti za dalje odnose Rusije i Amerike govorio je u emisiji "Od četvrtka do četvrtka" politikolog Aleksandar Pavić.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Kine u Pekingu - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2023
SVET
Kina odgovorila na kritiku savetnika ukrajinskog predsednika
Kineska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2023
SVET
Kina: Ključ za rešavanje ukrajinske krize ─ odustajanje od mentaliteta Hladnog rata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala