- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kina: Ključ za rešavanje ukrajinske krize ─ odustajanje od mentaliteta Hladnog rata

© AP Photo / Andy WongKineska zastava
Kineska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2023
Pratite nas
Rešenje ukrajinske krize nalazi se u napuštanju hladnoratovskog mentaliteta, izjavila je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning na konferenciji za medije, komentarišući stav u vezi sa sukobom u Ukrajini iznet u deklaraciji Samita G20.
„Uvek smo smatrali da ključ za konačno rešenje ukrajinske krize leži u napuštanju hladnoratovskog mentaliteta, obraćanju pažnje i poštovanju razumnih briga svih strana u oblasti bezbednosti, kao i pronalaženju političkog rešenja kroz dijalog i pregovore“, rekla je diplomata odgovarajući na zahtev novinara da prokomentariše stav Kine o nedostatku „direktne kritike Rusije“ u deklaraciji G20.
Ona je naglasila da će Kina ostati posvećena miru i pregovorima i da će raditi sa međunarodnom zajednicom na promovisanju političkog rešenja ukrajinske krize.
Diplomata je dodala da je deklaracija samita lidera G20 postignuta konsenzusom svih strana i odražava konsenzus svih država-članica.
Prema njenim rečima, Kina zauzima „nepromenljiv i jasno definisan stav“ o ukrajinskom problemu.
Takođe je istakla da je Samit G20 imao za cilj rešavanje ekonomskih pitanja i da to „nije platforma za rešavanje problema u oblasti geopolitike i bezbednosti“.
Ranije je indijski premijer Narendra Modi saopštio da je na Samitu G20 usvojena Njudelhijska deklaracija. U njoj se, u kontekstu događaja u Ukrajini, navodi da sve zemlje moraju da se uzdrže od pretnje silom ili upotrebe sile za sticanje teritorija.
Pripadnici policije obezbeđuju Samit G20 u Nju Delhiju - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2023
SVET
Kineski list: Stav G20 o Ukrajini pokazao rast uticaja nezapadnih zemalja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala