Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić i Kurti sa predstavnicima EU: Završen trilateralni sastanak u Briselu /video/

© AP Photo / Virginia MayoSastanak Aleksandra Vučića, Aljbina Kurtija, Miroslava Lajčaka i Žozepa Borelja u Briselu
Sastanak Aleksandra Vučića, Aljbina Kurtija, Miroslava Lajčaka i Žozepa Borelja u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2023
Pratite nas
U Briselu je je završena nova runda dijaloga Beograda i Prištine, prvo odvojenim sastancima predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija sa šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, a zatim i trilateralnim sastankom.
Nova runda dijaloga Beograda i Prištine počela je u 9 časova odvojenim sastancima Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka prvo sa delegacijom Beograda koju predvodi Aleksandar Vučić.
Bilateralni sastanak šefa dipomatije EU Žozepa Borelja i specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka sa delegacijom Beograda koju predvodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić završen je oko 10 sati.
Zatim je usledio odvojeni sastanak Borelja i Lajčaka sa delegacijom Prištine na čelu sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.
Posle odvojenih sastanaka u Briselu je oko 11.30 časova počeo trilateralni sastanak predstavnika Beograda i Prištine sa predstavnicima Evropske unije u okviru nove runde dijaloga.
Na sastanku su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, visoki predstavnik EU za spoljne i bezbednosnu politiku Žozep Borelj, kao i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
Prethodno je predsednik Srbije objavio na svom Instagram* profilu da su „teški razgovori u Briselu upravo počeli“. On je to objavio uz fotografije sa početka sastanka sa predstavnicima EU u okviru nove runde dijaloga Beograda i Prištine.
Šef diplomatije EU Žozep Borelj na ulazu u zgradu je dočekao Vučića, što nije uobičajena praksa, javlja reporter Tanjuga.
Posle sastanka sa delegacijama Beograda i Prištine, sledi zajednički, trilateralni razgovor, kako je ranije najavila Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).
U fokusu sastanka biće primena Sporazuma o putu ka normalizaciji, kao i aktuelna pitanja, navedeno je saopštenju na sajtu EEAS.
Na kraju sastanaka, medijima će se u zgradi Evropske službe za spoljne poslove obratiti visoki predstavnik Žozep Borelj.
Na poslednjem sastanku u Briselu, Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti nisu seli za isti sto.
Vučić je rekao da je predstavio izveštaj o povredama uhapšenih Srba koji ni za šta nisu krivi.
Ključna tema razgovora za Beograd i sada će biti osiguravanje mira za Srbe na Kosovu i Metohiji.
Današnji susret biće četvrti po redu koji se održava najvišem nivou od početka ove godine.
Prvi je održan u Briselu 27. februara ove godine. Glavna tema tada je bila francusko-nemački plan za Kosovo.
Drugi je održan u Ohridu 18. marta, a razgovori su trajali čak 12 sati. Tada je usaglašen i takozvani Ohridski sporazum, odnosno Aneks sporazuma o putu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine.
Poslednji je bio u Briselu 2. maja, devet dana posle vanrednih lokalnih izbora na severu Kosova koje su Srbi bojkotovali.
Tokom te runde briselskog dijaloga usvojena je Deklaracija o nestalim osobama i predstavljen je prvi nacrt Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom.
* Aktivnosti „Meta“ (društvene mreže Fejsbuk i Instagram) zabranjene su u Rusiji kao ekstremističke
Pogledajte šta je o situaciji na Kosovu ekskluzivno za Sputnjik rekao ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko:
Gabrijel Eskobar izlazi iz zgrade Predsedništva - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2023
SRBIJA
I Eskobar morao da prizna ko ruši briselski dijalog
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala