- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zemlje Centralne Evrope razmatrju proširenje zabrane uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine

© AP Photo / Andrew KravchenkoUtovar pšenice u Izmailu u Ukrajini
Utovar pšenice u Izmailu u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2023
Pratite nas
Pet centralnoevropskih zemalja neće se ograničiti produženjem embarga na uvoz četiri vrste žitarica i uljarica iz Ukrajine, već će pripremiti proširenu listu zabranjenih ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, ukoliko Evropska komisija ne održi moratorijum na njihove isporuke, izjavio je ministar poljoprivrede Mađarske Ištvan Nađ.
„Brisel ćuti i mi moramo da preduzmemo mere na nacionalnom nivou“, rekao je Nađ u vezi sa zabranom uvoza pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta iz Ukrajine koja ističe 15. septembra.
Mađarski političar posetio je u utorak Bukurešt, Sofiju i Bratislavu, gde je o ovom pitanju razgovarao sa kolegama iz Rumunije, Bugarske i Slovačke. Prema njegovim rečima, oni su se složili da „ako u Briselu ne bude doneta odluka o produženju moratorijuma, onda će morati da deluju pojedinačno u okviru nacionalne nadležnosti“.
Sa svoje strane, poljska vlada je već usvojila rezoluciju o zabrani uvoza žitarica iz Ukrajine posle 15. septembra.
Prema Nađovim rečima, pet centralnoevropskih zemalja nameravaju da koordiniraju svoja dejstva u vezi sa ukrajinskim poljoprivrednim proizvodima.
„Zabrana uvoza neće važiti samo za četiri vrste proizvoda. Napravićemo njihovu proširenu listu, jer je važno da se spreči narušavanje situacije na domaćem tržištu“, objasnio je on.
Bugarska, Mađarska, Poljska, Rumunija i Slovačka traže od Evropske komisije da ovu zabranu produži najmanje do kraja godine, ističući da je isporuka ukrajinskog žita na njihova tržišta po damping cenama ranije nanela veliku štetu lokalnim poljoprivrednicima.
Premijeri pet zemalja Evropske unije su se krajem marta obratili šefici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen sa zahtevom da se umeša u krizu izazvanu prilivom žitarica iz Ukrajine. U pismu premijera Poljske, Mađarske, Rumunije, Bugarske i Slovačke navodi se da su „problemi povezani sa značajnim povećanjem ponude ukrajinskih proizvoda na tržištima zemalja-članica EU, a posebno onih koja se graniče sa Ukrajinom. Konkretno došlo je do neviđenoga rasta uvoza žitarica, uljarica, jaja, živine, šećera, soka od jabuke, bobičastog voća, jabuka, brašna, meda i testenina.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2023
SVET
Zelenski zapretio EU sudom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala