- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zelenski zapretio EU sudom

© AP Photo / Efrem LukatskyPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2023
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski zapretio je Evropskoj uniji sudom u slučaju produženja ograničenja na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.
„Ukrajina je kategorički protiv bilo kakvih daljih ograničenja na izvoz našeg žita“, rekao je Zelenski u obraćanju na samitu zemalja članica Inicijative tri mora.
On je istakao da u Kijevu vide kako ukrajinsko žito postaje „izvoz dobre zarade“ za niz evropskih zemalja.
Ukrajinski predsednik se „posebno“ obratio Evropskoj komisiji, rekavši da su „temelj Evrope“, između ostalog, slobodna konkurencija i „ispunjavanje obećanja“. Kako je kazao, Kijev ne smeta konkurenciji, ali neće „mirno prihvatiti kršenje obećanja koja su mu data“, uključujući Sporazum o pridruživanju između Evropske unije i Ukrajine.

„Ako bude trebalo da se borimo za Ukrajinu i temelje naše zajedničke Evrope na sudovima, borićemo se, iako to ne želimo. Ako bude trebalo da se borimo u međunarodnim organizacijama, borićemo se i tamo“, zapretio je Zelenski.

Istovremeno, list „Politiko“ piše da je većina zemalja EU protiv produživanja zabrane uvoza ukrajinskog žita nakon sredine septembra.
Prethodno je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Poljske Robert Telus rekao da će se Poljska, Slovačka, Bugarska, Mađarska i Rumunija obratiti Evropskoj komisiji sa zahtevom da produži zabranu uvoza žitarica iz Ukrajine, koja ističe 15. septembra, do kraja godine.
Početkom septembra agencija Blumberg je saopštila da će Kijev na arbitražnoj komisiji osporiti svaku zabranu izvoza žita iz Ukrajine u zemlje EU.
Predsednička palata u Varšavi - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2023
SVET
Poljska: Podržavaćemo Ukrajinu samo u onome što je korisno i za nas
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala