- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Poljska: Podržavaćemo Ukrajinu samo u onome što je korisno i za nas

© Fotolia / dziewulPredsednička palata u Varšavi
Predsednička palata u Varšavi - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2023
Pratite nas
Poljska će podržati Ukrajinu samo u onome što je korisno za nas, izjavio je zamenik ministra inostranih poslova Poljske Pavel Jablonski nakon sastanka sa ministrima diplomatija zemalja EU.
Premijer Poljske Mateuš Moravjecki je nakon sastanka ministara poljoprivrede država koje se graniče sa Ukrajinom, izjavio da će Varšava samostalno nastaviti da ograničava uvoz žita iz Ukrajine, ukoliko Evropska komisija ne pristane da produži ta ograničenja posle 15. septembra.
Kao odgovor na to premijer Ukrajine Denis Šmigalj nazvao je nameru Poljske da produži zabranu uvoza ukrajinskog žita neprijateljskim i populističkim potezom koji će snažno pogoditi bezbednost hrane u svetu i ukrajinsku ekonomiju.

„Video sam taj zapis i mogu da kažem da to uopšte nije diplomatska i razumna izjava. Poljska u velikoj meri pomaže Ukrajini. Sve što radimo za Ukrajinu ili druge saveznike mi uvek činimo jer je to realizacija naših nacionalnih i državnih interesa i mi se time rukovodimo“, rekao je Jablonski.

Zamenik ministra inostranih poslova Poljske je pozvao Šmigalja da ne pokazuje agresiju, već da analizira pomoć koju Ukrajina dobija iz Poljske.
Krajem marta, premijeri nekoliko zemalja EU obratili su se šefici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen sa molbom da se umeša u krizu koja je nastala zbog priliva žita iz Ukrajine. U pismu premijera Poljske, Mađarske, Rumunije, Bugarske i Slovačke je navedeno da su problemi nastali zbog značajnog uvećanja u snabdevanju ukrajinskim proizvodima na tržištima zemalja članica EU. Kriza je nastala posebno u zemljama koje se graniče sa Ukrajinom.
Istovaranje pšenice u ukrajinskoj Žgurevki - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2023
SVET
Evropske zemlje traže zabranu uvoza ukrajinskog žita; Poljska: Zatvorićemo granicu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala