- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Evropske zemlje traže zabranu uvoza ukrajinskog žita; Poljska: Zatvorićemo granicu

© AP Photo / Efrem LukatskyIstovaranje pšenice u ukrajinskoj Žgurevki
Istovaranje pšenice u ukrajinskoj Žgurevki - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2023
Pratite nas
Zemlje koje se graniče sa Ukrajinom traže od Evropske komisije da produži zabranu uvoza ukrajinskog žita u EU najmanje do kraja godine, izjavio je poljski ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Robert Teljus posle sastanka ministara poljoprivrede ovih zemalja.
„Potpisali smo zajednički stav pet zemalja koja se tiče, pre svega, produženja zabrane uvoza četiri vrste žitarica. Ograničenja koja je Evropska komisija uvela na ove četiri vrste žitarica donela su neočekivano pozitivno efekat“, rekao je Teljus.
„Naš zajednički stav je da se ova zabrana produži najmanje do kraja godine“, dodao je on.
Nakon toga je poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio da će Poljska samostalno zabraniti uvoz žitarica iz Ukrajine ako Evropska komisija ne produži zabranu.
„Sada smo suočeni sa dilemom. Za manje od dva meseca, u skladu sa odlukom Evropske komisije, treba ponovo da otvorimo granice – 15. septembra. Želim da budem jasan: mi nećemo otvoriti ovu granicu“, istakao je Moravjecki.
„Ili će Evropska komisija pristati na opštu uredbu koja će produžiti ovu zabranu, ili ćemo to učiniti sami. Bićemo čvrsti, bićemo odlučni i definitivno ćemo zaštititi poljskog farmera“, zaključio je on.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala