- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Spremaju novi napad: Zapad i Šmit doživeli poraz ali Srbi moraju da budu oprezni…

© Sputnik / Lola ĐorđevićKristijan Šmit
Kristijan Šmit - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2023
Pratite nas
Ne samo da je Kristijan Šmit doživeo poraz time što je otkazao sastanke prethodno zakazane u Banjaluci. To pokazuje da je celokupna politika koju Zapad preko takozvanog visokog predstavnika vodi doživela poraz.
Gledano iz šire perspektive, Šmitov poraz je i sam pokušaj organizovanja sastanaka u prestonici Republike Srpske, ako znamo šta je govorio, radio i kako je postupao otkako je došao u BiH, objašnjava politikolog Vojislav Savić. Ispostavlja se, dodaje on, da je sve to bio glup i nepromišljen potez.

Niko iz Banjaluke neće sa Šmitom

„Sve to što se desilo je pokazatelj neuspeha jedne loše zamišljene intervencije nekoga ko nema puni legitimitet. To je jedna ogromna pravna i politička praznina i stvar je pojedinca da li će se tome odupreti ili ne. Drago mi je da niko iz Banjaluke nije pristao da se sastane sa njim ni zvanično, ni nezvanično. To je, prosto, stvar elementarnog dostojanstva“, komentariše naš sagovornik.
Ipak, politički analitičar Anđelko Kozomara naglašava da sa Kristijanom Šmitom treba biti oprezan, pa njegov nedolazak u Banjaluku treba pre posmatrati kao taktičko povlačenje pred neki novi potez. Jer šta bi drugo moglo da se očekuje od čoveka koji može da nametne krivični zakon po kome je neko krivično odgovoran ako ne sluša njegova naređenja?
„Znači, treba očekivati da će ponovo pokušati da dođe u Banjaluku ili u neki drugi grad u republici Srpskoj“, konstatuje on.

SAD ruši vlast u Srpskoj po ugledu na Indoneziju?

Sa druge strane, može se očekivati da zapadni deo međunarodne zajednice pruži podršku Šmitu, možda čak i jaču nego do sada. U neku ruku, to se već i događa – na videlo je isplivao pokušaj američkog ambasadora u BiH Majkla Marfija da uputi sindikalne vođe u Srpskoj kako da se ponašaju na protestima koje su sindikati zakazali za 29. septembar.
On je sindikalne lidere pozvao na sastanak kako bi im ambasada pružila finansijsku podršku za određene projekte. Da je pozvan na takav sastanak potvrdio je predsednik Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Republike Srpske Željko Šukalo.
Iako iz američke ambasade u Sarajevu odbacuju optužbe o prirodi sastanka, odnosno optužbe da uz pomoć radničkih nemira pokušavaju da izazovu nasilne promene vlasti u Srpskoj. Saradnja koju ova ambasada pokušava da napravi sa sindikalcima neodoljivo podseća na scenario koji su SAD pokušale da primene u Indoneziji.
Prema Kozomarinim rečima, radi se o jednom od najvećih diplomatskih skandala u BiH.
„Majkl Marfi ne poštuje nikoga, ni UN, ni Savet bezbednosti, a ponajmanje zemlju u kojoj stoluje. Od njega se sve može očekivati. Sigurno je da će preko domaćih saradnika kojih nažalost ima dosta, pokušati da naredi Šmitu da ostvari pretnju i da dođe u Banjaluku i da pokaže ko je glavni, Dodik ili on“, smatra Kozomara.
Kako Savić navodi, svakako se može očekivati intenziviranje, kako kaže, paralelnog aktivizma – s obzirom da Zapad više ne može da računa na podršku bilo koje političke stranke, pokušaće sa nekim vidom neformalnog organizovanja.
„Ali, opet, ne verujem da je iko u Republici Srpskoj, ko se išta pita i ko ima javnu odgovornost, spreman da uđe u kolo sa zapadnim ambasadama, jer je to toliko ostrakizovano i toliko puta je dokazano kakve su im namere da bi bilo suludo. Mislim da bi kompletna javnost to vrlo brzo ugasila i ako bi bilo neke podrške“, zaključuje Savić.
Nakon što su mu vlasti Republike Srpske zabranile ulazak na njenu teritoriju, Kristijan Šmit, koga zvanična Banjaluka ne priznaje za visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH jer ga nije imenovao savet bezbednosti UN, najavio je da će u Banjaluci imati brojne sastanke.
U glavnom gradu Srpske, trebalo je da se sretne sa potpredsednicima Republike Srpske iz redova bošnjačkog i hrvatskog naroda, Ćamilom Durakovićem i Davorom Pranjićem. Takođe, Šmit je planirao i susret sa liderima opozicionih stranaka u Srpskoj. Međutim, svi oni, osim Durakovića, odbili su da se sretnu sa Šmitom, kome je zabranjen ulazak u prostorije državnih institucija u Republici Srpskoj.
Na kraju balade, kancelarija visokog predstavnika (OHR) izdala je saopštenje u kome se Šmitovo odustajanje od dolaska u Banjaluku pravda time da poseta nije bila definitivno dogovorena.
O složenoj situaciji u BiH u novom izdanju emisije „Svet sa Sputnjikom“:
Srpski član Predsedništav BiH Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2023
REGION
Plan je sada jasan: Mora se ukloniti Dodik da bi BiH bila unitarna
Kristijan Šmit - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2023
REGION
Rampa za Kristijana Šmita u Banjaluci – otkazao posetu Srpskoj
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala