- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Biro za bezbednost: Šest osoba kopalo tunel ispod Višeg suda u Podgorici

© Foto : Flickr/Vlada Crne Gore/R. KoprivicaIstražitelji pretpostavljaju da je tunel između privatnog stana u stambenoj zgradi u Njegoševoj ulici do depoa u podgoričkom Višem sudu mogao biti korišćen za bekstvo nekog od zatvorenika, likvidacije ili uklanjanje dokaza.
Istražitelji pretpostavljaju da je tunel između privatnog stana u stambenoj zgradi u Njegoševoj ulici do depoa u podgoričkom Višem sudu mogao  biti korišćen za bekstvo nekog od zatvorenika, likvidacije ili uklanjanje dokaza.  - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2023
Pratite nas
Sa sednice Biroa za operativnu koordinaciju organa obaveštajno-bezbednosnog sektora saopšteno je da policija traži šest osoba zbog sumnje da su učestvovala u kopanju tunela ispod Višeg suda u Podgorici.
"Na šestoj sednici Biroa za operativnu koordinaciju kojom je rukovodio ministar pravde i koordinator Biroa Marko Kovač, a kojoj su pored članova Biroa, po pozivu prisustvovali predsednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, razmatrana su pitanja bezbednosti i mera zaštite objekata i prostorija organa za sprovođenje zakona, sa posebnim fokusom na događaj u vezi depoa Višeg suda u Podgorici", navodi se u saopštenju, prenose crnogorski mediji.
Na osnovu prikupljenih informacija, ističu u saopštenju, Biro za operativnu koordinaciju je u odnosu na trenutno najaktuelniju temu – obijanje depoa Višeg suda u Podgorici, konstatovao da se radi o najznačajnijem i najopasnijem udaru na institucije države i pravosudni sistem.
"Zaključeno je da je reč o aktivnostima sa visokim nivom organizacije i profesionalizma, koja je podrazumevala učešće većeg broja lica različite profilacije", navode iz Biroa za operativnu koordinaciju.
Konstatovano je, kako navode, da su nadležni državni organi u kratkom roku preduzeli sve potrebne aktivnosti na planu utvrđivanja svih okolnosti i činjenica vezanih za predmetni događaj, kao i identifikaciju i pronalaženje lica koja su učestvovala u istom.
"S tim u vezi, preduzete aktivnosti rezultirale su pronalaskom više tragova, koji će biti predmet dalje obrade i veštačenja, a ujedno ukazujemo i da se trenutno preduzimaju intenzivne aktivnosti na identifikaciji šest lica za koja se osnovano sumnja da su učestvovala u ovom događaju", ističe se u saopštenju.
Objašnjavaju da se paralelno sa navedenim aktivnostima, preduzimaju i aktivnosti na pronalaženju nalogodavaca ovog kriminalnog poduhvata.
"Ipak, uzimajući u obzir ozbiljnost aktuelne situacije i moguće posledice, shodno odredbama Zakona o osnovama obaveštajno bezbednosnog sektora, Biro za operativnu koordinaciju je ukazao na obavezu hitnog inteziviranja svih aktivnosti organa obaveštajno bezbednosnog sektora u cilju zaštite vitalnih interesa državnih institucija", navode iz Biroa za operativnu koordinaciju.
Ističu da je konstatovano i da je lokacija na kojoj se nalazi zgrada u kojoj je smešten Viši sud, i pored viskog stepena mera fizičko – tehničkog obezbeđenja same zgrade, veoma kompleksna sa aspekta različitih bezbednosnih rizika, te da se u odnosu na navedeno aktivno radi na trajnom rešavanju i obezbeđenju prostornih i infrastukturnih kapaciteta za potrebe sudskih i tužilačkih instanci.
"U međuvremenu, neophodno je da se preduzmu dodatne mere tehničkog i drugih vidova obezbeđenja zgrade u kojoj se nalazi Viši sud u Podgorici. Na kraju sednice, zaključeno je da će se organi za sprovođenje zakona, zajedničkim naporima, odlučno stati u zaštitu državnih interesa i pred lice pravde izvesti sva lica koja su učestovala u ovom kriminalnom poduhvatu", zaključuje se u saopštenju.

Mediji: Iz depoa nestalo nekoliko pištolja,ne i puška kojom je ubijen Jovanović

Pretpostavlja se da je iz depoa Višeg suda do kojeg je probijen tunel iz obližnje zgrade u Podgorici nestalo nekoliko komada vatrenog oružja, rečeno je portalu RTCG, čiji izvori tvrde da nije tačno da je nestala puška, iz koje je 2004. godine ubijen glavni urednik Dana Duško Jovanović.
Ranije danas, iz koalicije Za budućnost Crne Gore, zatražili su da nadležni organi odgovore na pitanje da li je iz depoa nestala puška iz koje je ubijen Jovanović.
Podgoričkim Vijestima je nezvanično rečeno da je iz depoa Višeg suda nestalo nekoliko pištolja, koji su izneseni kroz prokopani tunel do obližnje zgrade.
Skandal oko tunela ispod podgoričkog Višeg suda, a posebno to što obezbeđenje nije otkrilo da se on kopa mogla bi, kažu, da bude tema sutrašnje sednice vlade.
Kako saznaje portal RTCG definitivno tunel će biti definitivno ključna tema sednice Veća za nacionalnu bezbednost u petak.
Povodom ovog događaja, predmet je formiralo Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici, a u stanu koji je povezan tunelom sa depoom su ekipe forenzičara koje pokušavaju da provere mogu li tragovi iz stana biti korisni za dalju istragu.
Premijer Crne Gore Dritan Abazović posmatra prokopan tunel između privatnog stana u stambenoj zgradi u Njegoševoj ulici do depoa u podgoričkom Višem sudu.  - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2023
REGION
„Tunel ne bi mogao biti prokopan bez pomoći iz suda“: Abazović na mestu bizarne provale /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala