- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

„Tunel ne bi mogao biti prokopan bez pomoći iz suda“: Abazović na mestu bizarne provale /foto/

© Foto : Flickr/Vlada Crne Gore/R. KoprivicaPremijer Crne Gore Dritan Abazović posmatra prokopan tunel između privatnog stana u stambenoj zgradi u Njegoševoj ulici do depoa u podgoričkom Višem sudu.
Premijer Crne Gore Dritan Abazović posmatra prokopan tunel između privatnog stana u stambenoj zgradi u Njegoševoj ulici do depoa u podgoričkom Višem sudu.  - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2023
Pratite nas
Premijer Crne Gore Dritan Abazović, ministar pravde Marko Kovač i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić posjetili su stan iz kog je probijen tunel do Višeg suda. Abazović je kazao da je ovo podrivanje temelja države u formalnom i suštinskom smislu.
On je saopštio da je njegov stav da neko iz Višeg suda mora biti uključen u ove aktivnosti, jer se početak kopanja tunela poklapa sa početkom renoviranja zgrade suda.
On je kazao da će tražiti odgovornost predstavnika te institucije.
"Smatram da je ovo podrivanje države, u suštinskom i u formalnom smislu. Mislim da smo na dobrom tragu da istraga pokaže svoj uspjeh. Danas će biti održan Biro za operativnu komunikaciju, sjutra vjerovatno Vijeće za nacionalnu bezbjednost... Mafija, koliko god bila snažna finansijski, koliko god imala podršku unutar institucija sistema, uključujući i sudstvo, neće pobjediti državu. To koliko je narko-kartel involviran u Crnoj Gori, to je iznad svega što neko može da zamisli. Smatram da su oni mnogo desetkovani i da su ovo potezi očajnika, vjerovatno u pravcu da se kontaminira dokazni materijal. Ali evo, kako su i ranije pokušavali, mislim da je i ovo osujećeno, i da treba da vidimo da one koji su ovo napravili privedemo pravdi", kazao je Abazović novinarima.
Smatra da ovo nije moglo da se uradi bez "pomagača unutar institucije Višeg suda".
"Način na koji su počeli radovi, termin koji je sličan terminu početka renoviranje zgrade... Ima puno stvari koje se mogu dovesti u logičnu vezu. Ovo je moj stav na koji imam pravo. Mislim da je ovo pokušaj koordinirane akcije, koja je, međutim, osujećena... Evidentirano je više lica koja se mogu dovesti u vezu, sad treba pustiti da operativa radi svoj posao, a onda da se krene u realizaciju", poručio je Abazović.
© Foto : Flickr/Vlada Crne Gore/R. KoprivicaOtkriven tunel između privatnog stana u stambenoj zgradi u Njegoševoj ulici do depoa u podgoričkom Višem sudu.
Otkriven tunel između privatnog stana u stambenoj zgradi u Njegoševoj ulici do depoa u podgoričkom Višem sudu. - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2023
Otkriven tunel između privatnog stana u stambenoj zgradi u Njegoševoj ulici do depoa u podgoričkom Višem sudu.

Nakon posjete Vlada je objavila fotografije tunela

Istraga je do sada pokazala da je predmet protiv kavačkog kriminalnog klana jedan od ispreturanih u depou podgoričkog Višeg suda, nakon što je mafija pronašla način da uđe u prostorije te institucije.
Jedan od izvora tvrdi da je tunel kopan najduže mjesec i po. Prema tim informacijama, stan u suterenu zgrade, naspram bočne strane suda, vlasnici su izdali krajem jula. Akcija je najvjerovatnije sprovedena u avgustu, dok je na odmoru bila većina zaposlenih u državnoj upravi, pa i u Višem sudu.
Zakupci stana najvjerovatnije su koristili lažna dokumenta. Stanodavci su saslušani juče poslije podne u podgoričkoj policiji. Vlasnica je rekla da ne poznaje osobe koje su stan uzele pod kiriju.
© Foto : Flickr/Vlada Crne Gore/R. KoprivicaIstražitelji pretpostavljaju da je tunel između privatnog stana u stambenoj zgradi u Njegoševoj ulici do depoa u podgoričkom Višem sudu mogao biti korišćen za bekstvo nekog od zatvorenika, likvidacije ili uklanjanje dokaza.
Istražitelji pretpostavljaju da je tunel između privatnog stana u stambenoj zgradi u Njegoševoj ulici do depoa u podgoričkom Višem sudu mogao  biti korišćen za bekstvo nekog od zatvorenika, likvidacije ili uklanjanje dokaza.  - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2023
Istražitelji pretpostavljaju da je tunel između privatnog stana u stambenoj zgradi u Njegoševoj ulici do depoa u podgoričkom Višem sudu mogao biti korišćen za bekstvo nekog od zatvorenika, likvidacije ili uklanjanje dokaza.

Za šta služi prokopani tunel?

Prokopan tunel između privatnog stana u stambenoj zgradi u Njegoševoj ulici do depoa u podgoričkom Višem sudu mogao je biti korišćen za bjekstvo nekog od zatvorenika ili za likvidacije, ili da se sklone dokazi kod pojedinih predmeta, pretpostavljaju istražitelji.
Predsjednik Višeg suda Boris Savić saopštio je na konferenciji za medije da su informacije da je nešto ukradeno iz depoa Višeg suda neistinite, ali da je otkriven tunel koji je prokopan ispod zgrade suda. On je rekao da su stvari ispreturane, ali da ništa ne nedostaje. Poručio je i da nedostatak nekih predmeta ne bi napravio nenadoknadivu štetu jer su dokazi izvještačeni.
© Foto : Flickr/Vlada Crne Gore/R. KoprivicaPremijer Crne Gore Dritan Abazović i ministar pravde CG Marko Kovač.
Premijer Crne Gore Dritan Abazović i ministar pravde CG Marko Kovač. - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2023
Premijer Crne Gore Dritan Abazović i ministar pravde CG Marko Kovač.
Šef Uprave policije Nikola Terzić kazao je juče za “Vijesti” da istraga o obijanju sudskog depoa ide u dobrom smjeru, ali i polemisao sa izjavom predsjednika Višeg suda Borisa Savića da gotovo ništa ne nedostaje iz tog objekta.
„Za razliku od predsjednika Višeg suda, koji je saopštio da gotovo nijedan dokaz iz depoa ne nedostaje, mislim da niko nije uložio toliki trud i napor zbog rekreacije, iako bih volio da je on u pravu, a da ja griješim. Plašim se da će istina biti drugačija“, kazao je Terzić.
On je istakao da policija čini sve na rasvijetljavanju tog događaja.
„Aktivnosti koje policija preduzima na rasvjetljavanju obijanja depoa Višeg suda idu dobrom dinamikom u smislu pronalaska, fiksiranja i izuzimanja materijalnih dokaza koji će nas, iskreno se nadam, u veoma kratkom vremenskom periodu dovesti ne samo do izvođača, već i do naručilaca radova. Ovaj slučaj pokazuje da ljudi s one strane zakona ne miruju. Međutim, neka budu sigurni da ne mirujemo ni mi i da ćemo ih uskoro izvesti pred lice pravde”, kazao je on.
On se osvrnuo i na činjenicu da službenici Uprave policije i dalje obezbjeđuju zgrade sudova i tužilaštava, iako je zakonom drugačije propisano.
„Iako je odavno trebalo da bude formirana druga služba koja bi se bavila poslovima zaštite objekata sudova i tužilaštava, službenici Uprave policije i dalje čuvaju te objekte, uprkos svim poteškoćama i problemima u radu. To naravno činimo u cilju efikasnije zaštite, izlazeći im u susrtet“, kazao je vršilac dužnosti direktora Uprave policije, Nikola Terzić.
Osnovni sud u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2023
DRUŠTVO
Nesvakidašnji pokušaj pljačke: Prokopan tunel do depoa Višeg suda u Podgorici
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala