- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Pašinjan ponovio da priznaje Nagorno Karabah kao deo Azerbejdžana

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaV.d. premijera Jermenije Nikol Pašinjan
V.d. premijera Jermenije Nikol Pašinjan - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2023
Pratite nas
Jermenski premijer Nikol Pašinjan potvrdio je da aktuelne vlasti Jermenije priznaju Nagorno Karabah kao deo Azerbejdžana.
„Pašinjan je potvrdio ovaj stav u intervjuu 'Politiku’, ali je rekao da međunarodna zajednica sada treba da obezbedi da u regionu ne dođe do ‘etničkog čišćenja’“, navodi se u članku.
Pašinjan je istakao da je „nemoguće isključiti mogućnost eskalacije“ u regionu i naglasio da već raspoređene snage obe strane treba da se vrate u baze, dodavši da je Jermenija spremna to da učini.
Pored toga, jermenski premijer je poručio da podržava pregovore o postizanju mira sa Azerbejdžanom uz posredništvo Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država i Rusije.
Ruski predsednik Vladimir Putin je na sednici Istočnog ekonomskog foruma izjavio da je jermensko rukovodstvo, zapravo, priznalo suverenitet Azerbejdžana nad Nagorno Karabahom. Predsednik je istakao da to nije bila odluka Rusije, već odluka jermenskih vlasti. Istovremeno, on je saopštio da je u kontaktu sa Pašinjanom i da nema problema u komunikaciji.
Prethodno, krajem maja 2023. godine, Pašinjan je izjavio da njegova zemlja priznaje suverenitet Azerbejdžana zajedno sa teritorijom Karabaha, u ukupnoj površini od 86,6 hiljada kvadratnih kilometara. Azerbejdžanski lider Ilham Alijev izjavio je da Baku i Jerevan mogu da potpišu mirovni sporazum u najskorije vreme, ukoliko Jerevan ne promeni svoj stav.

Sukob u Nagorno-Karabahu

Krajem septembra 2020. u Nagorno-Karabahu obnovljena su borbena dejstva koja su bila nastavak dugogodišnjeg sukoba i u kome je stradalo mnogo civila. Baku i Jerevan međusobno su se optuživale za izbijanje sukoba. Strane su nekoliko puta pokušavale da postignu primirje, ali je uspešan bio pokušaj postignut 10. novembra 2020.
Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su tada zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom.
Avgusta prošle godine ponovo je došlo do eskalacije napetosti. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su azerbejdžanske oružane snage prekršile primirje u zoni sukoba, u oblasti visoravni Saribaba.
Jerevan - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2023
SVET
Premijer Jermenije: Priznajemo teritorijalni integritet Azerbejdžana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala