- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Premijer Jermenije: Priznajemo teritorijalni integritet Azerbejdžana

© PixabayJerevan
Jerevan - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2023
Pratite nas
Jermenija u potpunosti priznaje teritorijalni integritet Azerbejdžana i očekuje isto od Bakua, izjavio je premijer Jermenije Nikol Pašinjan.

„Želim da potvrdim da Republika Jermenija u potpunosti priznaje teritorijalni integritet Azerbejdžana i očekuje da će Azerbejdžan isto to učiniti, priznajući celokupnu teritoriju Jermenske SSR kao Republiku Jermeniju“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, mirovni sporazum Jermenije i Azerbejdžana će biti realnost ako obe strane jasno, nedvosmisleno i uzajamno priznaju teritorijalni integritet i ako se obavežu da neće imati teritorijalne pretenzije. Podsetio je da su dogovori o tome postignuti tokom sastanaka sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevom u Pragu i Sočiju u oktobru 2022. godine.
Jermenski premijer je dodao i da je njegova zemlja predložila da se u mirovni sporazum dodaju karte Jermenske i Azerbejdžanske SSR kao osnova teritorijalnog integriteta.
On smatra da Azerbejdžan nakon eskalacije konflikta u Nagorno-Karabahu tokom jeseni 2020. godine živi u euforiji i „želi da uzme maksimum ili sve“. Dodao je da tome doprinosi i geopolitička situacija koja je Azerbejdžan pretvorila u važnu energetsku i logističku raskrsnicu.
Pašinjan navodi da bi Rusija i Zapad trebalo da postignu konsenzus oko mira i stabilnosti u regionu Južnog Kavkaza, jer bi nova eksplozija u regionu mogla da stvori probleme, posebno u energetici, kako za Zapad tako i za Rusiju.

Sukob u Nagorno-Karabahu

Krajem septembra 2020. u Nagorno-Karabahu obnovljena su borbena dejstva koja su bila nastavak dugogodišnjeg sukoba i u kome je stradalo mnogo civila. Baku i Jerevan međusobno su se optuživale za izbijanje sukoba. Strane su nekoliko puta pokušavale da postignu primirje, ali je uspešan bio pokušaj postignut 10. novembra 2020.
Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su tada zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom.
Avgusta prošle godine ponovo je došlo do eskalacije napetosti. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su azerbejdžanske oružane snage prekršile primirje u zoni sukoba, u oblasti visoravni Saribaba.
Pripadnici policije ispred zgrade Vlade Jermenije - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2023
SVET
Jermenija predala svoj predlog mirovnog sporazuma Azerbejdžanu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala