- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Jermenija predala svoj predlog mirovnog sporazuma Azerbejdžanu

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaPripadnici policije ispred zgrade Vlade Jermenije
Pripadnici policije ispred zgrade Vlade Jermenije - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2023
Pratite nas
Jermenski premijer Nikol Pašinjan saopštio je da je Jerevan predao Azerbejdžanu predlog mirovnog sporazuma.
„Jermenija je juče završila još jednu faza rada na mirovnom sporazumu i uspostavljanju odnosa sa Azerbejdžanom i naši predlozi su predati azerbejdžanskoj strani“, rekao je Pašinjan na sednici vlade.
Prema njegovim rečima, pod tim treba podrazumevati nacrt sveobuhvatnog dokumenta sa predlozima jermenske strane.
Predlozi su, kako je rekao, predati i kopredsednicima Minske grupe OEBS.
Jermenski premijer je konstatovao da postoji određeni napredak u pregovorima sa Azerbejdžanom i dodao da će vlada i on lično preuzeti na sebe odgovornost za potpisivanje dokumenta koji garantuje dugoročni mir.
Oktobra prošle godine nakon trilateralnog sastanka Azerbejdžan-Jermenija-Rusija u Moskvi ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio da postoje pretpostavke koje ukazuju da je put za rešavanje sukoba Jerevana i Bakua pronađen.
„Demarkacija i delimitacija granica je najvažnije pitanje. Mi smo danas zaista mnogo o tome govorili i postoje neke pretpostavke da je, generalno, pronađen put, ako pažljivo pročitate današnje izjave pronaći ćete preliminarne procene“, objasnio je on.
Rusku predsednik je tada dodao da su pitanja oko kojih se Jermenija i Azerbejdžan nisu složili delikatna i osetljiva za obe strane i da ih je pogrešno izlagati pažnji medija i javnosti.

Sukob u Nagorno-Karabahu

Krajem septembra 2020. u Nagorno-Karabahu obnovljena su borbena dejstva koja su bila nastavak dugogodišnjeg sukoba i u kome je stradalo mnogo civila. Baku i Jerevan međusobno su se optuživale za izbijanje sukoba. Strane su nekoliko puta pokušavale da postignu primirje, ali je uspešan bio pokušaj postignut 10. novembra 2020.
Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su tada zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom.
Avgusta prošle godine ponovo je došlo do eskalacije napetosti. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su azerbejdžanske oružane snage prekršile primirje u zoni sukoba, u oblasti visoravni Saribaba.
Ruski mirovnjak u Nagorno Karabahu - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2022
RUSIJA
Blokiran Karabah: Jermenija otkazala učešće na sastanku o mirovnom sporazumu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala