- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Blokiran Karabah: Jermenija otkazala učešće na sastanku o mirovnom sporazumu

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaRuski mirovnjak u Nagorno Karabahu
Ruski mirovnjak u Nagorno Karabahu - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2022
Pratite nas
Jerevan je otkazao učešće na sastanku ministara spoljnih poslova Rusije, Jermenije i Azerbejdžana na kome je 23. decembra trebalo da se razgovara o pripremi mirovnog sporazuma, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

„Žalimo zbog odluke Jerevana da odustane od učešća na sastanku ministara spoljnih poslova Azerbejdžana i Jermenije o pitanjima pripreme mirovnog sporazuma“, navodi se u saopštenju.

Po rečima portparola jermenskog Ministarstva spoljnih poslova Vana Unanjana, jermenska strana zatražila je odlaganje sastanka zbog situacije sa Lačinskim koridorom koji je Azerbejdžan blokirao 12. decembra. To je jedini put koji povezuje Nagorno-Karabah sa Jermenijom.
Po rečima Unanjana, Jerevan je potvrdio spremnost da učestvuje na sastanku u Moskvi, ali „pre nego što je Azerbejdžan nezakonito blokirao Lačinski koridor“, pre oko dve nedelje.
„Prioritet rada ministra spoljnih poslova Ararata Mirzojana u ovom trenutku je rešavanje pitanja nastavka nesmetanog rada Lačinskog koridora u skladu sa trilateralnom izjavom od 9. novembra 2020. godine, kao i rešavanje problema koji su se pojavili zbog humanitarne krize u Nagorno-Karabahu. Na osnovu toga je jermenska strana zatražila da se odloži sastanak koji je planiran da se održi u Moskvi. Istovremeno saopštavamo da su Azerbejdžanu predati novi predlozi jermenske strane u vezi dokumenta o normalizaciji odnosa“, rekao je on.

Jermenija se obratila međunarodnoj zajednici

Jerevan poziva UN, OEBS i Minsku grupu OEBS-a da na Lačinski koridor pošalju misiju za procenu situacije.

„Jermenija poziva međunarodnu zajednicu, bilo da je to UN, OEBS ili Minska grupa OEBS-a da pošalju misiju u Lačinski koridor u cilju rešavanja postojeće krize“, saopštio je sekretar Saveta bezbednosti Jermenije Armen Grigorjan.

Lavrov razgovarao sa azerbejdžanskim kolegom

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov razgovarao je telefonom sa azerbejdžanskim kolegom Džejhunom Bajramovom.
„Razgovarano je o situaciji u zoni odgovornosti ruskog mirovnog kontingenta koja se pogoršala zbog zatvaranja Lačinskog koridora i nesuglasica između strana zbog eksploatacije rudnih nalazišta u regionu“, navodi ruski diplomatski resor.
Tokom razgovora Lavrov je istakao da je neophodno poštovati trilateralne sporazume o obezbeđivanju komunikacije između Nagorno-Karabaha i Jermenije preko Lačinskog koridora. Takođe je istaknuto da je važno nastaviti rad na implementaciji trilateralnih izjava lidera Rusije, Azerbejdžana i Jermenije.

Situacija sa Lačinskim koridorom

Ministarstvo odbrane Rusije ranije je saopštilo da je azerbejdžanska strana 12. decembra blokirala put Stepanakert-Goris, jedini auto-put koji povezuje Nagorno-Karabah sa Jermenijom. Komanda ruskog mirovnog kontingenta vodi pregovore sa predstavnicima Azerbejdžana kako bi se nastavilo nesmetano kretanje civilnog transporta tom trasom. Američki Stejt department takođe je pozvao azerbejdžansku stranu da odblokira Lačinski koridor. Baku je saopštio da na Lačinskom koridoru protestuju građanski aktivisti i ekolozi protiv „nezakonite aktivnosti jermenske strane“.
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2022
RUSIJA
Putin: Mirovnog sporazuma Jerevana i Bakua za sada nema, kontakti sa Moskvom se nastavljaju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala