- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Mirovnog sporazuma Jerevana i Bakua za sada nema, kontakti sa Moskvom se nastavljaju

© Sputnik / Dmitriй AstahovVladimir Putin
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2022
Pratite nas
Ruski lider je povodom održanog trilateralnog sastanka sa predsednicima Jermenije i Azerbejdžana izjavio da mirovnog sporazuma Jerevana i Bakua za sada nema, a da su njegove komponente predmet kompromisa sa obe strane.
„Što se tiče mirovnog sporazuma, njega za sada nema i prevremeno je govoriti o glavnim komponentama tog dokumenta, jer je to ipak predmet kompromisa, koji, sigurno, treba da budu postignuti sa obe strane pri posredovanju, ukoliko to obe strane budu htele, uključujući i posredovanje naše zemlje“, rekao je Putin novinarima.
Prema njegovim rečima, postoje pretpostavke koje ukazuju da je put za rešavanje sukoba Jerevana i Bakua pronađen.
„Demarkacija i delimitacija granica je najvažnije pitanje. Mi smo danas zaista mnogo o tome govorili i postoje neke pretpostavke da je, generalno, pronađen put, ako pažljivo pročitate današnje izjave pronaći ćete preliminarne procene. Ako ne dogovore, onda preduslove toga da sporazumi mogu biti postignuti“, objasnio je on.
Putin je naglasio da je Rusija spremna da Azerbejdžanu i Jermeniji preda mape za rešavanje sukoba u Nagorno-Karabahu u delu koji se tiče demarkacije i delimitacije granica. Kako je dodao, prema shvatanju Moskve, reč je o najpreciznijim mapama.
Rusku predsednik je dodao da su pitanja oko kojih se Jermenija i Azerbejdžan nisu složili delikatna i osetljiva za obe strane i da ih je pogrešno izlagati pažnji medija i javnosti. Ruski lider je dodao da je jednostavno potrebno mirno u zatvorenom režimu postići dogovore.
On je zaključio da evropski partneri vode politiku tako da isključe Rusiju iz brojnih formata, uključujući i iz formata o Nagorno-Karabahu, ali u nekim situacijama je to apsolutno nemoguće.
Predsednik Rusije je naglasio da će se kontakti Bakua i Jerevana sa Moskvom nastaviti.
On je još istakao da pitanje prisustva ruskih mirovnih snaga u Karabahu ostaje na nivou sporazuma iz 2020. godine.
„Što se tiče mirovnih snaga, to je propisano u našoj zajedničkoj izjavi u novembru 2020. godine, kada je sukob bio prekinut, tu se nema šta dodati“, zaključio je Putin.
Ruski predsednik je nakon trilateralnog sastanka u Sočiju sa azerbejdžanskim i jermenskim predsednikom izjavio da su Rusija, Jermenija i Azerbejdžan dogovorile zajedničku izjavu o Karabahu.
Putin je istakao da će Rusija učiniti sve za normalizaciju odnosa između Jermenije i Azerbejdžana kako bi se okočao sukob.

Sukob u Nagorno-Karabahu

Krajem septembra 2020. u Nagorno Karabahu obnovljena su borbena dejstva koja su bila nastavak dugogodišnjeg sukoba i u kome je stradalo mnogo civila. Baku i Jerevan međusobno su se optuživale za izbijanje sukoba. Strane su nekoliko puta pokušavale da postignu primirje, ali je uspešan bio pokušaj postignu 10. novembra. Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su tada zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom.
U sredu 3. avgusta 2022. došlo je do nove runde napetosti. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su azerbejdžanske oružane snage prekršile primirje u zoni sukoba, u oblasti visoravni Saribaba. Ministarstvo je dodalo da komanda ruskog mirovnog kontingenta, zajedno sa predstavnicima azerbejdžanske i jermenske strane, preduzima mere za stabilizaciju situacije.
Vladimir Putin i Nikol Pašinjan u Sočiju - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2022
RUSIJA
Putin: Sukob oko Karabaha traje decenijama ─ treba ga završavati
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala