- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Sukob oko Karabaha traje decenijama ─ treba ga završavati

© POOL / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin i Nikol Pašinjan u Sočiju
Vladimir Putin i Nikol Pašinjan u Sočiju - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2022
Pratite nas
U Sočiju su se sastali predsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Jermenije Nikol Pašinjan. Razgovori su trajali više od dva sata.
Putin je na početku sastanka izrazio nadu da će trilateralni samit sa liderima Jermenije i Azerbejdžana omogućiti pronalaženje koraka za rešenje problema Nagorno Karabaha.
"Znam da imate političku volju za to i mi to na svaki mogući način podržavamo. Treba sada, a zatim u trilateralnom formatu, da pronađemo ključne tačke koje će nam omogućiti da idemo napred", rekao je ruski lider na početku sastanka.
„Ovaj sukob traje decenijama, treba ga jednom okončati“, rekao je Putin.
Premijer Jermenije je, sa svoje strane, istakao da su za Jerevan prihvatljivi pristupi Rusije rešavanju konflikta u Nagornom Karabahu.
„Prošle nedelje ste na diskusionom klubu "Valdaj" pokrenuli pitanje mogućeg mirovnog sporazuma između Jermenije i Azerbejdžana. Istakli ste neke od važnih parametara ovog procesa, vezane za Nagorni Karabah, tvrdeći da ćete podržati izbor onih principa za koje se izjasni jermenska strana. Želim još jednom da istaknem da su, što se tiče Nagorno Karabaha, za nas prihvatljivi pristupi koje predviđa ruski nacrt osnovnih principa i parametara za uspostavljanje međudržavnih odnosa između Jermenije i Azerbejdžana“, rekao je on.
Sastanak se održava u sanatorijumu „Rus“, gde, uz rezidenciju Bočarov Ručej, Putin tradicionalno prima strane goste.
U ponedeljak je na istom mestu, u „Rusu”, zakazan trilateralni samit Rusija-Jermenija-Azerbejdžan, na kome će lideri država razgovarati o rešavanju situacije u Karabahu.
Na samitu bi mogao biti usvojen dokument koji će činiti osnovu budućeg mirovnog sporazuma. Moguće je da će se stranke dotaknuti i pitanja produženja mandata ruskih mirovnjaka na 10-20 godina.
Pres sekretar ruskog lidera Dmitrij Peskov, govoreći o izgledima za potpisivanje ovog dokumenta, rekao je da ne treba trčati pred rudu i predložio da se sačekaju pregovori.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala