- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Lula da Silva je u pravu“: Brazil bi mogao da odustane od članstva u Međunarodnom krivičnom sudu

© Fotohost-agentstvo brics-russia2020.ru / Uđi u bazu fotografijaZastava Brazila
Zastava Brazila - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2023
Pratite nas
Vlada Brazila mogla bi da preispita sporazum o pridruživanju jurisdikciji Međunarodnog krivičnog suda zbog disbalansa, prouzrokovanog odbijanjem vodećih država kao što su Sjedinjene Američke Države i Kina, da učestvuju u tome, izjavio je ministar pravde Brazila Flavio Dino.

„Status Međunarodnog krivičnog suda ratifikovalo je brazilsko zakonodavstvo, iako mnoge svetske zemlje, uključujući najuticajnije, to nisu učinile. Predsednik (Ignasio) Lula da Silva je ispravno upozorio da postoji neravnoteža, jer su se neke države prisajedinile MKS-u, a druge nisu, među njima SAD, Kina i druge“, kazao je Dino novinarima pre sednice u senatu, a prenosi portal G1.

On je dodao da to ukazuje da u nekom momentu brazilska diplomatija može da preispita svoje poštovanje tog sporazuma, jer među državama ne postoji jednakost u primeni tog instrumenta.
Jurisdikciju MKS-a ne priznaju zemlje u kojima živi više od polovine stanovništva Zemlje. Među njima su Rusija, Azerbejdžan, Belorusija, Egipat, Kina, Indija, Iran, Saudijska Arabija, SAD, Turska, Indonezija, Kazahstan.
Međunarodni krivični sud u Hagu - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2023
RUSIJA
Rusija u UN: Međunarodni krivični sud za nas ne postoji, nestao je sa mape
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala