- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski patrijarh pozvao na ujedinjenje vojnih, političkih snaga i crkve za pobedu nad silama zla

© Sputnik / Sergeй Pяtakov / Uđi u bazu fotografijaPatrijarh Moskovski i cele Rusije Kiril: Naša crkva nikad neće ostaviti u nevolji svoju braću u Ukrajini, niti će ih napustiti. Mi nikad nećemo pristati na promenu svetih kanonskih granica naše crkve, jer je Kijev duhovna kolevka svete Rusije, kao što je Mcheta za Gruziju ili Kosovo za Srbiju.
Patrijarh Moskovski i cele Rusije Kiril: Naša crkva nikad neće ostaviti u nevolji svoju braću u Ukrajini, niti će ih napustiti. Mi nikad nećemo pristati na promenu svetih kanonskih granica naše crkve, jer je Kijev duhovna kolevka svete Rusije, kao što je Mcheta za Gruziju ili Kosovo za Srbiju. - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2023
Pratite nas
Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril pozvao je vojne i političke snage, kao i crkvu koja treba za njih da se moli, da učine sve za pobedu nad silama zla.
Prema njegovim rečima, pred Rusijom je danas najvažniji zadatak da izađe kao pobednica iz ove borbe, koju su trenutno protiv nje pokrenule sile zla.
On je takođe dodao da apsolutno ne treba umanjivati složenost trenutka koji se proživljava.

„Sada je potrebna mobilizacija svih: vojnih i političkih snaga. Naravno i Crkva mora biti mobilizovana, pre svega da bi se molila za naše vlasti, vojsku, kao i za to da bude tamo, na prvoj liniji fronta, kao naši divni sveštenici pukova koji rade i, nažalost, ginu, ali ne napuštaju liniju fronta“, rekao je patrijarh pre litije sa moštima kneza Aleksandra Nevskog nakon liturgije u Aleksandro-Nevskom gornjem hramu Blagoveštenske crkve Aleksandro-Nevske lavre.

Patrijarh je podsetio da je već pet sveštenika poginulo na frontu.
„Vera je ta snaga koja može da mobiliše sve ostale ljudske snage“, zaključio je ruski patrijarh.
Dvanaestog septembra 1724. godine (30. avgusta po starom kalendaru) osnivač Sankt Peterburga car Petar Prvi preneo je mošti svetog blaženopočivšeg kneza Aleksandra Nevskog u muški manastir koji je osnovao, a koje su ranije počivale u Roždestvenskom saboru u Vladimiru.
Ovaj događaj Ruska crkva je počela da obeležava kao praznik u spomen na svetog kneza.
Aleksandar Nevski poštuje se kao svetac u mnogim pravoslavnim crkvama, a kao vladar najpoznatiji je bio po uspesima u borbi protiv stranih zavojevača koji su napali Staru Rusiju sa istoka i zapada. U toj borbi nije imao poraza. Ostala je upamćena kneževa pobeda nad vitezovima-krstašima iz 1242. godine.
Ruski patrijarh Kiril - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2022
RUSIJA
Ruski patrijarh: Mongoli su od nas samo tražili danak, a Zapad - dušu, razum, volju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala