- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski patrijarh: Mongoli su od nas samo tražili danak, a Zapad - dušu, razum, volju

© Press-služba Patriarha Moskovskogo i vseя Rusi / Uđi u bazu fotografijaRuski patrijarh Kiril
Ruski patrijarh Kiril - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2022
Pratite nas
Treba da se molimo da Gospod „udalji patnju i tugu“ iz Rusije u periodu „teških odnosa sa nizom zemalja“, rekao je patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril u propovedi u u skitu Aleksandra Nevskog u Peredelkinu, Moskovska oblast.
„Ušli smo u period veoma teških odnosa sa nizom zemalja i daj Bože da milost Božija otkloni od naše Otadžbine patnju“, rekao je patrijarh Kiril.
On je napomenuo da se danas pravoslavci suočavaju sa „opasnom silom koja može radikalno uticati na duhovni život naroda“.
„Verujemo da će Gospod molitvama svetog blagorodnog kneza Aleksandra Nevskog i danas zaštititi našu Otadžbinu, sačuvati sve nas u miru. Sve nas, odnosno sve ljude sa jedne i sa druge strane granice, jer ne može biti mira na jednom mestu, dok se na drugom vodi težak rat“, rekao je poglavar Ruske crkve.
On je podsetio da su tatari-Mongoli za vreme Aleksandra Nevskog (1221-1263) okupirali zemlju i da je sam knez, „kao i svi ruski kneževi, morao je da ide kod hana, da nosi darove“.
„Zašto se nije borio protiv Tatara-Mongola? Naravno, zato što je snaga Novgorodske družine bila neuporediva sa snagom istočne vojske, ali i zato što je knez Aleksandar Nevski, uprkos svojoj mladosti, moogao da vidi gde je prava opasnost. Istočne osvajače zanimao je samo materijalni faktor. Trebao im je danak i oni su ga ubirali, ali se uopšte nisu mešali u unutrašnji život. Ali onima koji su došli sa Zapada nije bio potreban naš danak – njima je bila potrebna naša duša, naš razum, naša politička volja“, rekao je patrijarh Kiril.
Prema njegovim rečima, pobeda Nevskog nad Šveđanima (1240. godine) je zaštitila rusku zemlju „od okupacije, koja bi mogla da nanesi štetu njenom duhovnom životu“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala