- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin u kontaktu sa jermenskim premijerom: Nema nikakvih problema

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPremijer Jermenije Nikol Pašinjan i predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku u Moskvi
Premijer Jermenije Nikol Pašinjan i predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2023
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je u kontaktu sa premijerom Jermenije Nikolom Pašinjanom i da nema problema u komunikaciji sa njim.
„Poslao mi je podrobno pismo. U kontaktu sam sa njim. Nemamo problema ni sa Jermenijom, ni sa premijerom Pašinjanom“, rekao je Putin na plenarnoj sednici Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku.
Govoreći o saradnji Jermenije sa Sjedinjenim Američkim Državama, Putin je naveo da ne misli da postoji nekakav preokret.
„Vidimo i shvatamo šta se dešava“, rekao je Putin, odgovarajući na pitanje zašto je došlo do „preokreta“ i počele su jermensko-američke vojne vežbe.
Govoreći o situaciji u Karabahu, Putin je podsetio da je Rusija decenijama predlagala sopstvene opcije za rešavanje jermensko-azerbejdžanskog sukoba i dodao da se situacija promenila nakon što je jermensko rukovodstvo u suštini priznalo suverenitet Azerbejdžana nad Karabahom.
„Poenta nije samo u rezultatima ovog poslednjeg sukoba. Stvar je u tome da je jermensko rukovodstvo u suštini priznalo suverenitet Azerbejdžana nad Karabahom“, ocenio je Putin.
Kako je naveo, Jermenija je to stavila na papir u Praškoj izjavi.
„Sada mi predsednik (Azerbejdžana Ilham) Alijev kaže: ‘Znate da je Jermenija priznala da je Karabah naš, da pitanje statusa Karabaha više ne postoji, ono je rešeno’. I jermensko rukovodstvo je to javno izjavilo, uračunavši celu teritoriju do 1991. godine u okviru Azerbejdžanske SSR i navodeći cifru koja uključuje teritoriju samog Karabaha“, objasnio je ruski lider.
Predsednik je naglasio da to nije bila odluka Rusije, već odluka jermenskog rukovodstva.
„A ako je tako, kažu nam da onda sada sva pitanja, ako želite nešto da radite u Karabahu, moraju da se rešavaju sa nama na bilateralnoj osnovi. I šta mi da kažemo na to? Nema šta da se kaže. Ako je sama Jermenija priznala da je Karabah deo Azerbejdžana“, zaključio je Putin.
Jermenska vojska u Nagorno Karabahu - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2023
SVET
Mostove između Moskve i Jerevana niko ne može spaliti
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala