- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Hoće li Rusija prekinuti diplomatske odnose sa Evropom zbog – toalet papira

© Sputnik / Vladimir Sergeev / Uđi u bazu fotografijaRF i EU
RF i EU - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2023
Pratite nas
Odluka kojom se Rusima zabranjuje ulazak na teritoriju zemalja EU automobilima registrovanim u Rusiji i unošenje ličnih stvari izazvala je različite reakcije u Rusiji, od podsmeha do osuda. Dok jedni takve mere nazivaju „rasizmom“ i „diskriminacijom“, drugi ukazuju „na rizik da Rusima sada može biti oduzeta i poslednja rolna toalet papira“.
Evropska unija na razne načine pokušava da izvrši pritisak na ruske vlasti, a pošto nisu pomogle ni sankcije ni mere pritisaka na okruženje ruskog predsednika Vladimira Putina, Zapad je odlučio da preduzme nove korake usmerene protiv „običnih“ Rusa.
Osim automobila, na spisku zabranjenih stvari našli su se i koferi, mobilni telefoni, laptopovi, proizvodi od kože i krzna, poludrago i drago kamenje, foto-aparati, a takođe i sredstva za ličnu higijenu: šamponi, toaletni papir, pasta za zube itd. Ukoliko se Rusi, ogluše o ova pravila njihove stvari mogu biti zaplenjene.
Sve ovo Evropska unija smatra zabranjenim uvozom, a ruski eksperti i političari ocenjuju da je Zapad preduzeo takve korake u nadi da će izazvati nezadovoljstvo među građanima Rusije, što bi po njima trebalo da dovede do smene vlasti u Kremlju.
© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaEvropska unija zabranila je Rusima da putuju u EU automobilima koji su registrovani u Rusiji
Večno pitanje: Ko je u pravu - vozači ili pešaci? - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2023
Evropska unija zabranila je Rusima da putuju u EU automobilima koji su registrovani u Rusiji

Kakav će biti odgovor Moskve

Vladimir Džabarov, zamenik predsednika Komiteta Saveta Federacije za međunarodne poslove Rusije, smatra da se takvim ograničenjima evropski činovnici vraćaju u primitivnu eru.
„Ovo podseća na događaje od pre 90 godina, kada su jedan drevni narod primoravali da skida svoj nakit, sve svoje stvari, čak i zlatne krunice sa zuba. To je, naravno, krajnje ponižavajuće. Saglasan sam sa onim što je rekao Dmitrij Medvedev (zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije – prim. aut.) – treba prekinuti diplomatske odnose sa tim zemljama“, kategoričan je Džabarov.
On smatra da odgovor Moskve treba da bude oštar, jer je to jezik koji Zapad razume.
„Oni ne razumeju kada pokušavamo da ublažimo nešto, da se dogovorimo, oni zagrizu i idu do kraja. Kada sam čuo da u 21. veku teraju žene da ostave kozmetiku – prvo sam pomislio da je to lažna vest... Treba da odgovorimo recipročno i tako će, mislim, brže razumeti“, dodao je senator.
Ipak, Kremlj je saopštio da Rusija neće biti kao Evropska unija i da se „neće spuštati na taj nivo“, sa čime su saglasini i mnogi građani, eksperti i političari, jer smatraju da Rusi, ipak, treba da sačuvaju svoju gostoprimljivost, pokažu svoju kulturu i budu otvoreni za sve.

Evropa priznala svoju nemoć i poraz

Po propisima Evropske komisije, Rusi neće moći da putuju u Evropsku uniju automobilima koji su registrovani u Rusiji, bez obzira da li se vozilo koristi u lične ili poslovne svrhe, ako ono spada u carinske kodove koji se nalaze u prilogu XXI, pod kodom 8703 i ako to transportno sredstvo potiče ili se izvozi iz Rusije.
Osim toga, kako je saopštila Evropska komisija, zemlje članice EU mogu same da donose odluku kako se sankcije interpretiraju u odnosu na vozila koja su registrovana u Rusiji.
Carinski kod 8703 imaju automobili i druga transportna sredstva sa manje od deset sedišta.
Takva odluka izazvala je duhovite reakcije kod običnih Rusa koji se pitaju „da li se zabrane odnose i ako putuju u EU biciklom ili trotinetom“, dok političari ocenjuju da ove zabrane ne vode ničemu dobrom i ograničavaju, pre svega, građane Evrope koji su navikli na ruske turiste, a takođe i na razmenu kulture, sporta, ekonomije.
Stručnjaci kažu da demokratska Evropa ovakvim zabranama gazi ljudska prava i međunarodne zakone i napominju da su sankcije usmerene protiv svih ruskih građana, bez obzira na njihova uverenja i političke stavove.
Ruski advokati smatraju da sa stanovišta prava ne postoje pravni osnov za oduzimanje ličnih stvari na granici i samim tim te odredbe su u suprotnosti sa opštom politikom evropskog zakonodavstva.
Ove preporuke Evropske komisije nisu obavezujuće, ali stalna misija Rusije pri Evropskoj uniji ne isključuje mogućnost da će carinske službe zemalja EU početi da oduzimaju lične stvari Rusima na granicama, mada je Brisel pojasnio da zemlje EU treba da se rukovode zdravim razumom i da ne zabranjuju unošenje ličnih stvari Rusa na evropsku teritoriju, poput odeće i sredstava za higijenu, koji nisu skupi i potpadaju pod luksuzne stvari.
Ipak, zaključak mnogih ruskih eksperata je da je Evropa, ograničavajući ulazak Rusima, priznala poraz i svoju nemoć.
Evropski parlament, EU - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2023
RUSIJA
Evropski parlamentarci priznali: Antiruske sankcije pogodile obične građane EU
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala