- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Grupa vojnika ruskih vazdušnih snaga u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Amerika može isporučiti Kijevu rakete dugog dometa sa kasetnom bombama

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 565. Ruska avijacija uništila je tri ukrajinska desantna čamca kod Zmijskog ostrva. Iznad Krima oboreno je osam ukrajinskih dronova. Zapad nije uspeo da „ukrajinizuje“ Samit G20, „ukrajinski“ paragraf u deklaraciji pomenut je u kontekstu potrebe da se reše svi sukobi, izjavio je ministar Sergej Lavrov.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:10 11.09.2023
Američka administracija je blizu donošenja odluke da odobri isporuke Kijevu raketa velikog dometa sa kasetnom municijom, javlja Rojters, pozivajući se na četiri američka činovnika.
„Bajdenova administracija je blizu odluke da odobri isporuke Ukrajini raketa velikog dometa, napunjenih kasetnim bombama“, saopštila je agencija u ponedeljak.
Kako su napomenuli sagovornici agencije, SAD razmatraju isporuke raketa ATACMS, dometa do 300 kilometara ili raketa sa kasetnom municijom, ili oboje. Prema rečima neimenovanih zvaničnika, konačna odluka o isporuci još nije doneta.
Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan saopštio je 7. jula da će Sjedinjene Američke Države isporučiti Ukrajini kasetnu municiju. Kasetna municija zabranjena je međunarodnom konvencijom koju su ratifikovale 123 zemlje, izuzimajući SAD i Ukrajinu.
Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da Moskva do sada nije imala potrebu da koristi kasetnu municiju, ali ako se ona bude upotrebila protiv Rusije, ona zadržava pravo na recipročna dejstva.
22:07 11.09.2023
U ukrajinskom granatiranju Jelenovke poginuo je civil, saopštile su vlasti DNR.
Selo se nalazi 10 kilometara od Donjecka.
21:15 11.09.2023
Osnovatelь SpaceX Ilon Mask šutit s žurnalistami, delaя vid, čto iщet otvet na vopros po mobilьnomu telefonu vo vremя press-konferencii - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2023
RUSIJA
Maska optužili da je izdajnik jer je sprečio napad Kijeva na rusku flotu – milijarder odgovorio
18:45 11.09.2023
Oružane snage Ukrajine su sa tri bespilotne letelice-kamikaze pogodile stambenu zgradu i kancelariju za pasoše u Energodaru, još jedan je eksplodirao, saopštio je lider zaporožskog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

"Militanti Oružanih snaga Ukrajine, koristeći bespilotne letelice-kamikaze, izveli su najmanje četiri udara na grad energetičara. Dve bespilotne letelice su udarile u stambenu višespratnicu, treća je udarila u kancelariju za izdavanje pasoša. Još jedna je eksplodirala nekoliko minuta pre“, napisao je on na Telegram kanalu.

Inače, u blizini Energodara nalazi se Zaporoška nuklearka.
15:53 11.09.2023
Ukrajinske trupe pokušale su da napreduju uz pomoć tenkova i borbenih vozila u području sela Opitno, ali su pretrpele ozbiljne gubitke, rekao je vršilac dužnosti šefa DNR Denis Pušilin na Telegram kanalu.

„Vidimo da se neprijatelj aktivirao u pravcu naselja Opitno, upotrebljeni su tenkovi i borbena vozila. Pretrpeli su prilično ozbiljne gubitke, ali borbe se nastavljaju. Neprijatelj pokušava da poboljša svoje položaje u tom pravcu“, rekao je on u video poruci.

Prema rečima Pušilina, nema značajnih promena u krasnolimanskom pravcu. Tamo su ukrajinske oružane snage izvele nekoliko manjih napada u pravcu Torskog i Serebrjanske šume, ali su ruske jedinice sve ove pokušaje odbile. Trenutno nema ozbiljnih znakova intenziviranja neprijateljstava u ovom pravcu, dodao je šef DNR.
Na pravcu Artjomovska zabeležena je „operativna pauza“: tamo su ukrajinske trupe počele da se pregrupišu i zamene napredne jurišne odrede. Na pravcima Andreevke i Kurdjumovke, neprijatelj je pokušao artiljerijom da poboljša položaje, ali bez uspeha, dodao je Pušilin.
Takođe nema značajnijih promena u pravcu Marinke, a situacija na ugledarskom pravcu ostaje pod kontrolom, zaključio je on.
14:49 11.09.2023
Ministar spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok izjavila je da će Berlin povećati humanitarnu pomoć za ukrajinsko stanovništvo za 20 miliona evra.
„Podržavamo Ukrajinu u kontekstu priprema za zimu. Povećavamo hitnu humanitarnu pomoć za 20 miliona evra, do 380 miliona ove godine“, rekla je ona u Kijevu.
14:36 11.09.2023
Primena municije sa osiromašenim uranijumom ne povlači sa sobom značajne radiološke posledice, izjavio je direktor IAEA Rafael Grosi na konferenciji za medije.
„Sa stanovišta nuklearne bezbednosti nema značajnih radioloških posledica“, precizirao je on.
14:02 11.09.2023
Predsednik Francuske Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc hteli bi vizuelno da ostanu pretendenti na ulogu posrednika, ali de fakto su izgubili tu mogućnost, jer su izgubili svoj suverenitet u celoj toj priči, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u intervjuu za „Izvestija“.
Peskov je dodao da „oni preferiraju da se kreću jasno tragom odluka koje se donose u Vašingtonu, čak i na sopstvenu štetu, na štetu naroda svojih zemalja i za sada ne vidimo ništa drugo“.
13:24 11.09.2023
Iznad Kurske oblasti Rusije oboren je ukrajinski dron avionskog tipa, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
12:51 11.09.2023
Ruski sistemi za protivvazdušnu odbranu oborili su ukrajinsku bespilotnu letelicu avionskog tipa iznad Belgorodske oblasti, čime je sprečen napad na teritoriju Rusije, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
12:39 11.09.2023
Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije:
Ruske snage su u protekla 24 časa odbile tri napada ukrajinske vojske u krasnolimanskom pravcu, gubici protivnika iznose do 70 vojnika. Uništena su dva oklopna vozila, dva kamioneta i haubica D-20;
U južnodonjeckom pravcu ukrajinske snage izgubile su do 160 vojnika, dva oklopna vozila, četiri automobila i tri haubice „msta B“;
U donjeckom pravcu ruske snage odbile su pet napada jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine kod Kurdjumovke, Avdejevke i Krasnogorovke u DNR;
Tokom proteklog dana u donjeckom pravcu poginulo je i ranjeno do 200 ukrajinskih vojnika, a uništeno je osam automobila, haubica D-30 i radarska stanica američke proizvodnje AN/TPKu-50;
U DNR je uništeno skladište municije 28. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine;
Ruske snage su u Hersonskoj oblasti uništile ukrajinski punkt za upravljanje dronovima. U hersonskom pravcu ubijeno je do 20 ukrajinskih vojnika i uništeno tri automobila, dve haubice D-30 i radarska stanica „bukovel AD“;
Kod Novomajorskog u DNR i Prijutnog u Zaporoškoj oblasti ruske snage odbile su tri napada ukrajinskih jurišnih grupa;
Ruske snage pogodile su komandni punkt 100. brigade teritorijalne odbrane Ukrajine kod Serebrjanke u DNR;
U zaporoškom pracvu ruske snage ubile su ili ranile do 145 vojnika i uništile dva tenka i raketni sistem „stormer HVM“ Oružanih snaga Ukrajine. Tokom kontrobaterijske borbe uništeno je artiljerijsko oruđe M109 „paladin“, haubice M199 američke proizvodnje i „msta B“ i D-20;
Ruski PVO sistemi uništili su 46 ukrajinskih dronova u Donbasu, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti. Takođe su presretnute tri rakete „hajmars“ i „oljha“.
11:40 11.09.2023
Kijevski režim nastavlja sa praksom terorističkih napada, što zahteva nastavak specijalne vojne operacije kako bi se ova pretnja zaustavila, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u intervjuu za televiziju „RBK“.
On je istakao da „kijevski režim ne preza od prakse terorističkih napada, ne preza od prakse atentata na poznate ličnosti, vođe javnog mnjenja i, naravno, napada na civilne ciljeve“.
„Vidimo da je kijevski režim sklon da nastavi sa ovom praksom i to zahteva bezuslovni nastavak specijalne vojne operacije kako bi ova pretnja bila potpuno zaustavljena“, ocenio je portparol Kremlja.
11:08 11.09.2023
Nemački odbrambeni koncert „Rajnmetal“ će tokom 2023. godine početi sa isporukama Ukrajini 40 borbenih vozila pešadije „marder“ koja je u julu obećala vlada Nemačke, navodi se u saopštenju kompanije.
10:27 11.09.2023
Ruske snage uništile su ukrajinsko borbeno vozilo pešadije „bredli“ za vreme neuspešnog napada ukrajinske vojske kod Rabotina na zaporoškom delu kontakt-linije fronta, saopštio je predstavnik pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.
09:53 11.09.2023
Ukrajina se suočava sa teškoćama u izvođenju kontraofanzive, pošto je Rusija bila dobro pripremljena za nju, izjavila je ministar spoljnih poslova Francuske Katrin Kolona za televiziju „BFMTV“.
Ona je navela da, iako se ispostavilo da je kontraofanziva za Kijev teža nego što se očekivalo, „ona se razvija, između ostalog, u južnom pravcu“.
Ministar je podsetila da je tokom nedavne posete ministra spoljnih poslova Ukrajine Dmitrija Kulebe Parizu doneta odluka da se poveća francuska pomoć Kijevu.
08:44 11.09.2023
Ne mogu se odrediti rokovi borbene upotrebe lovaca F-16 od strane ukrajinskih pilota, to se neće desiti predstojeće zime, izjavio je predstavnik ukrajinskog vazduhoplovstva Jurij Ignat.
„Nemoguće je tačno reći kada će se to desiti. Sada postoje samo prognoze – početak sledeće godine, to bi bilo jako dobro. Piloti još treba da se obuče“, rekao je Ignat televiziju „Rada“.
Bivši ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznjikov ranije je izjavio da bi lovci F-16 prvi put mogli biti upotrebljeni na proleće 2024. godine.
08:17 11.09.2023
Oružane snage Ukrajine su tokom noći izvele napad na Novu Kahovku. Granate su pale na teritoriju vodovoda, stanice hitne pomoći. Žrtava nije bilo, a grad je bez struje, saopštile su lokalne vlasti.
07:57 11.09.2023
Ministar spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok stigla je u nenajavljenu posetu Kijevu, javio je nemački list „Zidojče cajtung“.
Ovo je četvrta poseta Berbokove Kijevu od početka specijalne vojne operacije.
Kako navodi list, nakon dolaska u Kijev, ministar je izjavila da će Nemačka podržati Ukrajinu na evropskom putu, ali da su zemlji i dalje potrebne reforme.
07:21 11.09.2023
Dve bespilotne letelice avionskog tipa oborene su tokom noći iznad teritorije Belgorodske oblasti Rusije, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.
„Nema žrtava. Fragmenti jednog od dronova pali su na kolovoz pored stambene zgrade“, napisao je Gladkov na Telegramu.
07:19 11.09.2023
Ukrajinske snage gađale su Makejevku i Donjeck, na koje su ispalile tri kasetne granate kalibra 155 milimetara i tri granate NATO kalibra, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ratne zločine Ukrajine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala