- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Uhapšeni ukrajinski agenti: Pripremali napade na železnice u Belorusiji

© Sputnik / Viktor Tolochko / Uđi u bazu fotografijaPripadnici beloruske tajne službe na vežbama u Vitebskom regionu
Pripadnici beloruske tajne službe na vežbama u Vitebskom regionu - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2023
Pratite nas
Pripadnici Komiteta državne bezbednosti Belorusije (KGB) uhapsili su diverzante koji su se spremali da miniraju železnicu. Njih je vrbovala Služba bezbednosti Ukrajine, saopštio je KGB, prenela je agencija „Belta“.
Kako se navodi, pripadnici KGB identifikovali su i pritvorili članove tri grupe koji su pripremali terorističke napade na železnici u Stolbcovskom i Toločinskom okrugu (Minska i Vitebska oblast). Kod njih su pronađeni eksplozivi i detonatori.
Jedan od osumnjičenih, koji se spremao da postavi eksploziv na pruzi u Minskoj oblasti, samoinicijativno se povezao sa Službom bezbednosti Ukrajine i u pripremu terorističkog napada uključio je i bivšeg kolegu. Državljanin Ukrajine, koji se bavio organizacijom napada u Vitebskoj oblasti, angažovao je dvojicu Belorusa koji su umeli da rukuju eksplozivima.
Pripadnici KGB takođe su uhapsili državljanina Ukrajine koji je preko beloruske granice ilegalno prebacio malokalibarsko oružje, eksploziv i bespilotne letelice. Okrivljeni su u istražnom zatvoru KGB gde daju priznanja.

Kako navodi list „SB. Belorusija danas“, grupe diverzanata Službe bezbednosti Ukrajine razbijene su tokom poslednje nedelje avgusta, a njihov cilj bilo je izvođenje sabotaža i terorističkih napada ne samo u Belorusiji, nego i u Rusiji.

Oni su planirali da dignu u vazduh železnice u trenutku prolaska putničkih vozova, što bi rezultiralo velikim brojem žrtava.
„Protivnik je imao za cilj maksimalan broj ljudskih žrtava“, rekao je zamenik šefa istražnog odeljenja KGB Konstantin Biček u najavi filma o hapšenju diverzanata.
Krimski most - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2023
RUSIJA
U Rusiji sprečeno više od 70 velikih terorističkih napada
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala