- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

U Rusiji sprečeno više od 70 velikih terorističkih napada

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaKrimski most
Krimski most - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2023
Pratite nas
Od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini izvršeno je 143 teroristička napada u Rusiji iza kojih stoje ukrajinske specijalne službe, izjavio je u intervjuu „Rosijskoj gazeti“ zamenik sekretara Saveta bezbednosti Rusije Jurij Kokov.

„Broj terorističkih napada je u našoj zemlji naglo porastao od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini“, rekao je on.

Istakao je da je u tom periodu izvršeno 143 teroristička zločina, uključujući 131 teroristički napad, a naporima specijalnih službi i policije sprečeno je 256 terorističkih zločina, od kojih 144 teroristička napada.
„Najveći odjek su imale eksplozije na gasovodima 'Severni tokovi', Krimskom mostu, Kahovskoj hidroelektrani, kao i raketni napadi na Zaporošku nuklearnu elektranu. Osim toga organizovani su i napadi dronovima na Kursku nuklearnu elektranu, objekte civilne infrastrukture Moskovskog regiona, Krimskog poluostrva, Saratovske, Rjazanske, Kalušske, Voronješke, Pskovske, Rostovske, Kurske, Belgorodske, Brjanske oblasti, kao i na morske luke u Sevastopolju i Novorosijsku. Organizovani su i oružani napadi ukrajinske diverzantsko-terorističke grupe na sela u pograničnoj zoni u Belgorodskoj oblasti“, rekao je Kokov.
Zamenik sekretara Saveta bezbednosti Rusije je naglasio da je od februara 2022. godine sprečeno više od 70 velikih terorističkih napada, uključujući i pokušaje da se ošteti gasovod „Turski tok“, dalekovodi u Lenjingradskoj i Tverskoj oblasti, hidroelektrane u Ugliču, kao i avioni civilne i vojne avijacije. Dodao je da su diverzije sprečene na energetskim objektima, kao i na transportnim objektima na Krimu, u Lipeckoj, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti.
„Uhapšeno je i pokrenut je krivični postupak protiv više od 300 lica, koja se optužuju za napade na vojne komesarijate, administrativne zgrade i železničke infrastrukturne objekte po nalogu ukrajinskih specijalnih službi“, zaključio je Kokov.
Dodao je da je Ukrajina pomoću zapadnih konsultanata planirala da na svojoj teritoriji izvrši teroristički napad „prljavom bombom“ sa ciljem da optuži Rusiju za nuklearni terorizam.
Pripadnik Federalne službe bezbednosti Rusije (FSB) - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Velika akcija FSB: Sprečen pokušaj da se prokrijumčari materijal za "prljavu bombu"
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala