- Sputnik Srbija, 1920
Mundobasket 2023
Svetsko prvenstvo u košarci 2023. održava se od 25. avgusta do 10. septembra na Filipinima, u Japanu i Indoneziji. Sva dešavanja sa Mundobasketa pratite uz Sputnjik sport.

Simonov hitac: Nemamo za čime da žalimo – momci, svaka vam čast!

© Foto : FIBAMarko Simonović
Marko Simonović - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2023
Pratite nas
Kada neko igra finale Olimpijskih igara i Svetskog prvenstva u košarci, i to protiv Amerikanaca, može se reći da košarku poznaje do tančina. Upravo takav as je Marko Simonović, bivši reprezentativac Srbije i kapiten Crvene zvezde koji će za Sputnjik tokom Mundobasketa pisati kolumne i iznositi mišljenje o reprezentaciji Srbije, ali i ostalim ekipama.
Malo su se slegli utisci...
Prvo ću o samom finalu, a onda i o celokupnom utisku sa Mundobasketa.
Nemci su zaista odigrali fenomenalno ceo turnir. Jedina su neporažena reprezentacija. Pokazali su od prvog dana da su zaista dobri, da znaju šta hoće i kako igraju. Trenera Herberta poznajem jako dobro jer sam igrao kod njega u ekipi, bio mi je trener.
Sjajan čovek, sjajan tip, evo iskoristio bih ovu priliku da mu čestitam. Apsolutno zasluženo.
Utakmica je bila očekivano tvrda, ali oni su sve utakmice tako dobijali, u drugom poluvremenu prelome protivnika. Jako je teško igrati protiv njih. Već sam pisao o tome na samom startu prvenstva – veliki su, imaju jako velika tela, atipični su.
Imaju mnog talenta u napadu, a sa druge strane u odbrani sve preuzimaju i teraju vas da tražite individualna rešenja. Nije nimalo igrati 40 minuta tako protiv njih. Ispostavilo se to kao kobna stvar po nas u trećoj četvrtini gde nismo mogli da nađemo rešenja, mali broj poena smo dali u trećoj deonici i to je prelomilo.
To ljudi kažu, danas pričam sa nekim ljudima i kažu „nema Milutinova“. Pa, ne može, zatvorili su, veliki su, zatvore ceo reket, ne samo njega. Mi smo na početku to malo otvorili sa četiri trojke, od toga su dve bile o tablu. Držali smo neki priključak. A, onda kada stane šut, a reket zatvoren, teško je dati koš.
Na sve to imali su prednost u visini što se skoka tiče. Uhvatili su nam mnogo skokova u napadu i davali poene iz druge ili treće šanse.
Protiv njih smo i morali da igramo tako da ih ubrzamo, jer smo teško davali koš iz pozicije. Morali smo da ih napadamo u „leđa“, da kroz lakše poene kupimo neke pozicije. Iz prevelike želje i neiskustva su se dešavale neke greške pri kraju, mislim da je bilo pet napada koje nisu realizovali, imali smo šansu da uhvatimo totalni priključak. Za šest minuta četvrte četvrtine dali su nam četiri poena. Mogli smo da iskoristimo taj neki momentum.
Sada, šira slika...
Nemamo za čime da žalimo. Ovo je fenomenalan uspeh! Drugi smo na svetu!
Možemo da se setimo kako je bilo kada su momci odlazili, čak ne ni tad, već na početku priprema - kada je bilo ko će igrati, ko neće igrati. Ono što sam i govorio, naš stav, naše osude. Nisam ljubitelj toga, velikih reči i osuda.
Sada se ispostavilo da su momci napravili rezultat. Pisao sam od početka da imamo kvalitet i drago mi je što jeste tako, rezultat je tu. Mislim da momci treba da uživaju i zaista im svaka čast!
Ima malo sličnosti između ove generacije i one naše. Generalno nas srpske igrače krasi pamet i pametna igra, to je naša škola košarka. To i važi za naše igrače u inostranstvu. Imamo i inat, veliku želju za pobedu, to je isto prepoznatljivo, vezano za sve sportove.
To nije samo ovo leto, to se nama dešava i to nije slučajno. To je nama svojstveno.
Mi imamo kvaliteta da napravimo dve ekipe. Osam velikih igrača nam je nedostajalo, možda i neki više. I treba da budemo srećni što imamo toliko kvaliteta, ali moramo i da to negujemo, gajimo i čuvamo.
Bilo je zadovoljstvo družiti se sa vama tokom Mundobasketa,
sportski pozdrav,
Marko Simonović.
Košarkaški reprezentativci Srbije  - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2023
Mundobasket 2023
Srce kao Rusija!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala