- Sputnik Srbija, 1920
Mundobasket 2023
Svetsko prvenstvo u košarci 2023. održava se od 25. avgusta do 10. septembra na Filipinima, u Japanu i Indoneziji. Sva dešavanja sa Mundobasketa pratite uz Sputnjik sport.

Srce kao Rusija!

© Sputnik / Lola ĐorđevićKošarkaški reprezentativci Srbije
Košarkaški reprezentativci Srbije  - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2023
Pratite nas
„Izlapeo je Pešić. Oterao Teodosića. Ne igra Jokić. Micić neće da dođe zbog Karija. Kari je maltretirao Nedovića u Zvezdi. Bogdan nije lider. Treba dovesti Amerikanca. Ne treba dovesti Amerikanca. Nema ko da igra četvorku...“
I tako bliže i tako dalje... Iz nedelje u nedelju, javljali su se dežurni i nedežurni, smatrali, palili, gasili, gasili pa palili, radili svoj ili tuđi posao, za svoj ili za tuđi džep. Ili samo zato što daju sebi za pravo da govore u javnom prostoru, u kafani, na ulici. Jer se svi razumeju.
Pa zašto su zatvorene dve pripremne utakmice, pa zašto kasni spisak reprezentativaca, pa zašto je Pešić poveo 13 igrača u Kinu na turnir, pa zašto u Kinu na turnir, pa slabi protivnici na pripremama, pa, pa, pa...
I na kraju šta? Na kraju su svi oni koje su poslali sa nipodaštavanjem tamo daleko odlučili da pokažu ko su i šta su.
Da su Srbija! Da ne odustaju! Da se ne predaju! Da mogu biti složni! Da mogu biti braća! Da im kao takvima niko ne može ništa!
Ili ipak može... Nisu im mogli ništa preki sudovi kod kuće, navikli su na to, na komentare znanih i neznanih, pozvanih i nepozvanih, ali su im, nažalost, mogli oni koji su igrom slučaja u ruke dobili i nož i pogaču.
Košarkaški ratovi se ne vode samo kod nas, vode se i na višim nivoima i zato je finale Svetskog prvenstva doživelo da su košarkašku pravdu delili izvesni ljudi koji ni sami ne znaju kako su se našli u tako važnoj ulozi.
Možda će košarka u zemljama odakle dolaze, a to su Portoriko i Meksiko, dostići veći nivo zbog njihovog učešća, ali ne možda, nego sigurno neće biti veći od košarkaškog srca jedanaestorice srpskih heroja, uz naravno 12. koji je sve morao da prati iz bolničke sobe.
Neće biti veće ni od košarkaškog znanja Svetislava Pešića i njegovog stručnog štaba, niti je titula za Nemce veća od ponosa koji svi osećamo zbog načina na koji su se srpski košarkaši borili za dres, grb i zastavu, uprkos nepravdi koja je vladala tokom celog finala.
Srce zna, srce se ne može prevariti, srce boli zbog nepravde, ali je srce veliko kao Rusija i pamtiće Svetsko prvenstvo 2023. godine kao poprište herojskih košarkaških bitaka srpskih košarkaških heroja.
Tu su, imenom i prezimenom – Filip Petrušev, Nikola Jović, Vanja Marinković, Ognjen Dobrić, Bogdan Bogdanović, Aleksa Avramović, Marko Gudurić, Stefan Jović, Nikola Milutinov, Dušan Ristić, Dejan Davidovac, Boriša Simanić, a uz njih i Svetislav Pešić, Marko Marinović, Dragan Tarlać, Oliver Kostić, Saša Kosović, Nenad Jakovljević, Ognjen Stojaković, Feđa Sretenović, Stefan Radojičić, dr Dragan Radovanović, Milan Marković, Dušan Popović, Dušan Sajić, Veljko Nikolić, Nebojša Ilić, Ivan Ivković, Jovica Aničić.
Boriša Simanić Srbija - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2023
Mundobasket 2023
Srebro za Borišu uz Borišin dres /foto/
Nikola Jović - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2023
Mundobasket 2023
Da li je Srbija pretplaćena na srebro?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala