- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Lula objasnio svoju izjavu o mogućem dolasku Putina u Brazil

© AP Photo / Eraldo PeresPredsednik Brazila Luis Inasio Lula da Silva
Predsednik Brazila Luis Inasio Lula da Silva - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2023
Pratite nas
Odluka o dejstvima protiv predsednika Rusije Vladimira Putina, ukoliko dođe u Brazil na Samit G20, u vezi sa odlukom pretpretresnog veća Međunarodnog krivičnog suda zavisiće od brazilskog pravosudnog sistema, izjavio je brazilski predsednik Luis Inasio Lula da Silva, prenosi agencija AFP.
„Ne znam da li će ga brazilski sud pritvoriti. O tome odlučuje pravosuđe, a ne vlada“, rekao je Lula.
Ranije je brazilski predsednik u intervjuu za indijsku televiziju izjavio da bi Putin lako mogao da dođe u Brazil, jer sve dok je Lula predsednik nema šanse da Putin bude priveden u vezi sa poternicom Međunarodnog krivičnog suda.
Pretpretresno veće Međunarodnog krivičnog suda, čiju jurisdikciju Rusija ne priznaje, izdalo je 17. marta nalog za hapšenje Putina i ruskog dečjeg ombudsmana Mariju Ljvovu-Belovu. Sud tereti rusku stranu, između ostalog, za navodnu „deportaciju“ dece koju su ruske vlasti spasavale od ukrajinskog granatiranja i odvele iz zone borbenih dejstava u bezbedna područja. Kako je izjavio portparol ruskog lidera Dmitrij Peskov, pokretanje pitanja MKS o „hapšenju“ ruskog predsednika je neprihvatljivo, Moskva ne priznaje njegovu nadležnost, a svaka njegova odluka je ništavna sa pravnog stanovišta.
Jurisdikciju Međunarodnog krivičnog suda ne priznaju zemlje u kojima živi više od polovine svetske populacije. Među njima su Rusija, Azerbejdžan, Belorusija, Egipat, Indija, Indonezija, Iran, Kazahstan, Kina, Saudijska Arabija, SAD i Turska.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala