- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Posluga samohodnog minobacača 2S4 Tuljpan u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO U novim ruskim regionima prvi put održani izbori: „Jedinstvena Rusija″ ubedljivo pobedila

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 564. Ruska vojska odbila je tri kontranapada ukrajinskih snaga u kupjanskom pravcu. Ruske snage su za nedelju dana izvele šest grupnih napada na vojnu infrastrukturu Ukrajine. Tokom protekle sedmice, ruske snage za PVO i radio-elektronsko ratovanje neutralisale su 247 ukrajinskih dronova.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:46 10.09.2023
Ukrajinske trupe pogodile su projektilima iz višecevnog bacača granata zgradu supermarketa u Donjecku, nekoliko privatnih kuća je uništeno u susednim ulicama, javlja dopisnik Sputnjika.
Prema rečima zaposlenih u radnji, u samom supermarketu nije bilo povređenih. Granata je pogodila treći sprat, gde se nalazi teretana. Prekinut je i gasovod u zgradi, a specijalne službe rade na otklanjanju posledica.
Pored toga, najmanje šest privatnih stambenih zgrada je delimično uništeno. Prema rečima lokalnog stanovništva, najmanje dve osobe su povređene.
21:40 10.09.2023
U Ruskoj Federaciji održavaju se lokalni izbori. Prvi put na njima učestvuju i građani novih regiona: Donjecke i Luganske Narodne Republike i Zaporoške i Hersonske oblasti. Kako pokazuju podaci lokalnih izbornih komisija, vladajuća partija u Rusiji - "Jedinstvena Rusija" - pobeđuje na izborima u novim ruskim regionima.
Na osnovu rezultata obrade 100 odsto biračkih listića, "Jedinstvena Rusija" pobedila je sa velikom razlikom na izborima za zakonodavnu skupštinu Hersonske oblasti, izjavila je predsednica regionalne izborne komisije Marina Zaharova. Na izborima je učestvovalo 65,36 odsto birača regiona. U parlament su prošle još i Komunistička partija, Liberalno-demokratska partija Rusije, partija „Pravedna Rusija – Patriote - Za istinu“.
I u LNR "Jedinstvena Rusija" je ubedljivo pobedila sa 74,63 odsto glasova, dok su u parlament ušle još i Komunistička partija Rusije i „Pravedna Rusija – patriote – Za istinu”.
U Zaporoškoj oblasti "Jedinstvena Rusija" je osvojila 83,01 odsto glasova. U parlament su ušle još i LDPR, Pravedna Rusija - Za istinu i Komunistička partija Rusije.
Na izborima za Narodni savet DNR, nakon obrade oko 90 odsto biračkih listića, "Jedinstvena Rusija" je osvojila 78,04 odsto glasova. U Savet su ušli još i Komunistička partija Rusije, LDPR, Novi ljudi i Pravedna Rusija.
Nakon okončanja izbornog procesa, lokalni parlamenti će izabrati rukovodioce novih regiona.
21:17 10.09.2023
Ukrajinski vojnici su za sat vremena ispalili šest granata kalibra 155 mm na Donjeck i četiri kasetne granate istog kalibra na Gorlovku, saopštile su vlasti DNR.
20:34 10.09.2023
Kijev će se uključiti u pregovore, ako Moskva izađe sa takvom inicijativom, saopštio je državni sekretar SAD Entoni Blinken.
„Kada su pregovori u pitanju, za tango je potrebno dvoje. Do sada nismo videli znake interesovanja za diplomatiju od Vladimira Putina. Ako pokaže interesovanje, onda mislim da će Ukrajinci prvi stupiti u pregovore, a mi ćemo biti odmah iza njih. Svi žele da se ovaj vojni sukob završi, ali on mora da se završi pod poštenim i održivim uslovima koji odražavaju suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine", rekao je on u intervjuu Ej-Bi-Si.
Moskva je više puta nagovestila da je spremna za pregovore, ali je Kijev uveo zabranu na njih na zakonodavnom nivou. Istovremeno, Zapad ignoriše stalna odbijanja Ukrajine da se uključi u dijalog.
19:37 10.09.2023
Britanski tenkovi "Čelendžer 2", uništeni tokom borbi u Zaporožju, koji su isporučeni Ukrajini, ostaju da rđaju na bojnom polju, saopštio je Vladimir Rogov, član Glavnog saveta regionalne administracije.
„Ovi tenkovi su ostavljeni da rđaju na bojnom polju. Ukrajinska strana je ostavila ove gvozdene kovčege. Teški su, ne mogu se odvući“, rekao je on.
Vesti o tome da je prvi britanski tenk uništen u Ukrajini pojavili su se 5. septembra. Ovu informaciju potvrdio je i šef britanskog Ministarstva odbrane Grant Šaps.
19:05 10.09.2023
Američka administracija očekuje da će biznismen Ilon Musk nastaviti da u potpunosti pruža satelitske usluge Ukrajini, izjavio američki državni sekretar Entoni Blinken na Si-En-Enu, komentarišući vesti da je Mask2022. godine privremeno prestao da pruža ove usluge Kijevu.

"Ne mogu da govorim o konkretnoj epizodi. Mogu da kažem da je Starlink važno sredstvo za Ukrajince da međusobno komuniciraju, posebno za vojsku, da zaštite svu ukrajinsku teritoriju", rekao je on i dodao da očekuju da će ona i dalje biti od velikog značaja za Kijev.

"Zato se nadamo i očekujemo da će ova tehnologija ostati u potpunosti dostupna Ukrajincima“, dodao je on.
Blinken nije komentarisao navode o navodnim Maskovim kontaktima sa ruskom stranom po ovom pitanju.
17:01 10.09.2023
Na samitu G20 postignut je dogovor o potrebi mirnog rešavanja situacije oko Ukrajine, saopštio je američki predsednik Džozef Bajden.
„Postojao je značajan konsenzus o potrebi za pravednog i trajnog mira uz poštovanje principa, izloženih u Povelji UN, uključujući teritorijalni integritet i suverenitet“, rekao je on.
Ranije je brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva rekao da smatra da je neprikladno razgovarati o ukrajinskom sukobu u okviru formata G20.
16:54 10.09.2023
Evropska komisija objavila je pojašnjenja propisa Saveta kojima se uvode sankcije protiv Ruske Federacije, koje uključuju zabranu uvoza razne vrste roba iz Rusije u Evropsku uniju.
Kako se navodi u komentaru, ova zabrana se odnosi na prevozna sredstva i lične stvari ruskih državljana.
Dokument je strukturiran u vidu odgovora na najčešće postavljana pitanja.
Aneks XXI, na koji se komentar EK poziva, navodi ogroman broj robe, pored motornih vozila. Konkretno, u pitanju su predmete elektronike, alkohol, duvanske proizvode, kozmetiku, predmete za ličnu higijenu, nakit od plemenitih metala i još mnogo toga.
13:35 10.09.2023
Sredstva za elektronsko ratovanje neutralisala su ukrajinski dron u blizini sela Somovo u Orlovskoj oblasti Rusije, saopštila je regionalna uprava na Telegramu.
U saopštenju se dodaje da niko nije povređen i da je situacija pod kontrolom.
13:29 10.09.2023
Ruska protivvazdušna odbrana oborila je ukrajinski dron avionskog tipa iznad teritorije Belgorodske oblasti. Sprečen je pokušaj Kijeva da izvrši teroristički napad, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
13:24 10.09.2023
Rusija ceni napore generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša u vezi sa žitom, ali oni su osuđeni na propast ukoliko Zapad bude samo obećavao da će izaći u susret Moskvi, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
„To je i primoralo zamenika portparola generalnog sekretara UN, gospodina Farhana Haka, da ovih dana na konferenciji za medije prizna da sekretarijat u svojim naporima ni na koji način ne narušava režim sankcija koje su nezakonito uvedene Ruskoj Federaciji“, rekao je Lavrov.
On je naglasio da su svi napori Getereša bili usmereni na ukidanje sankcija na izvoz ruskog đubriva i prehrambenih proizvoda.
12:30 10.09.2023
Najnoviji brifing Ministarstva odbrane Rusije:
Ruske snage su u donjeckom pravcu odbile dva napada jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine kod Vodjanog i Krasnogorovke u DNR;
U Zaporoškoj oblasti kod naselja Lukašovo ruske snage uništile su radarsku stanicu za pronalaženje i praćenje vazdušnih ciljeva P-18;
U zaporoškom pravcu ruske snage odbile su šest napada Oružanih snaga Ukrajine kod Rabotina. Ubijeno je ili ranjeno do 80 ukrajinskih vojnika i uništena dva oklopna vozila i dva kamioneta;
Tokom kontrabaterijske borbe uništena je samohodno artiljerijsko oruđe „akacija“, haubice M198, M119 i M777 američke proizvodnje, kao i oruđa „msta B“ i D-20;
Ruske snage pogodile su živu silu i tehniku ukrajinske vojske kod Kleščejevke, Krasnog i Maloiljinovke u DNR. Neprijatelj je izgubio do 260 vojnika, dva oklopna vozila i pet automobila;
Kod Širokog u zaporoškom pravcu ruske snage uništile su radarsku stanicu za protivbaterijsku borbu „artur“ švedske proizvodnje;
U krasnolimanskom pravcu ruske snage odbile su napad ukrajinske vojske kod Červone Dibrove. Ukrajinska vojska izgubila je više od 50 vojnika, a uništeno je jedno oklopno vozilo, dva kamioneta, dva samohodna oruđa „gvozdika“ i haubica D-30;
U južnodonjeckom pravcu ruske snage odbile su napad ukrajinske vojske kod Novodonjeckog. Ubijeno je i ranjeno više od 130 ukrajinskih vojnika. Takođe su uništena četiri automobila i haubica „msta B“;
U kupjanskom pravcu Oružane snage Rusije odbile su dva napada jurišnih grupa ukrajinske vojske kod Kuzemovke u LNR. Gubici protivnika iznose do 35 vojnika. Uništen je jedan ukrajinski tenk, dva automobila i samohodno oruđe „gvozdika“;
Oružane snage Ukrajine su u vodama Crnog mora izgubile do 36 vojnika na tri uništena čamca „vilard“;
Ruske snage su sredstvima za radioelektronsko ratovanje uništile i neutralisale 42 ukrajinska drona;
U zaporoškom pravcu ruska vojska uništila je skladišta municije 82. desantno-jurišne brigade i 9. armijskog korpusa Oružanih snaga Ukrajine;
U hersonskom pravcu u poslednja 24 časa ubijeno je više od 20 ukrajinskih vojnika i uništeno dva automobila i dve haubice D-30.
Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 467 aviona, 248 helikoptera, 6.582 bespilotne letelice, 436 protivvazdušnih raketnih sistema, 11.773 tenka i drugih oklopnih borbenih vozila, 1.149 borbenih vozila za raketne sisteme, 6.319 artiljerijskih oruđa i minobacača, kao i 12.883 jedinice specijalnih vojnih vozila.
12:16 10.09.2023
Ukrajinske snage gađale su civilne objekte u Novoj Kahovki u Hersonskoj oblasti, nakon čega je izbio požar, saopštila je administracija Novokahovskog gradskog okruga na Telegramu.
11:42 10.09.2023
Ukrajinske snage ispalile su četiri kasetne granate kalibra 155 milimetara na Donjeck, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ratne zločine Ukrajine.
10:56 10.09.2023
Lavrov se sastao sa novim ministrom spoljnih poslova Kine - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2023
RUSIJA
Lavrov: Zapadne zemlje nisu uspele da „ukrajinizuju“ samit G20 u Indiji
08:57 10.09.2023
Ruski PVO sistem uništio je ukrajinski dron na nebu iznad Brjanske oblasti, pomoću kojeg je Kijev planirao da izvede teroristički napad na rusku teritoriju, saopštilo je u rusko Ministarstvo odbrane.
08:07 10.09.2023
Ukrajina će nastaviti ofanzivu i nakon što počne hladno vreme, uprkos činjenici da će borbe biti sve teže, izjavio je načelnik Glavne obaveštajne uprave ukrajinskog Ministarstva odbrane Kiril Budanov u intervjuu za Rojters.
„Borbena dejstva će se svakako nastaviti. U uslovima hladnoće, vlage i blata teže je boriti se, ali će se kontraofanziva nastaviti“, rekao je Budanov.
Budanov je priznao i da kontraofanziva ide sporije nego što je očekivao. Takođe je napomenuo da su, osim minskih polja, ruski dronovi postali ključni faktor koji usporava napredovanje ukrajinskih snaga.
07:30 10.09.2023
Ruska avijacija i artiljerija pogodila je jurišne grupe ukrajinske neonacističke brigade „Azov“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) u području Serebrjanskog šumarstva, saopštio je načelnik pres centra grupe „Centar“ Aleksandar Savčuk.
On je dodao da su u krasnolimanskom pravcu ruske snage odbile tri pokušaja napada 63. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine.
Osim toga, bombarderi grupe izveli su tri napada na dva neprijateljska komandno-smatračka punkta u oblastima Červone Dibrove i Serebrjanke. Neprijatelj je izgubio do 50 vojnika, oklopno borbeno vozilo i kamionet.
Savčuk je dodao i da su sistemi za PVO takođe oborili jednu ukrajinsku bespilotnu letelicu.
07:23 10.09.2023
U Kijevu su odjeknule eksplozije, a u gradu je objavljena uzbuna za vazdušnu opasnost, saopštila je ukrajinska televizija TSN.
07:19 10.09.2023
Ruski avioni uništili su tri desantna čamca Oružanih snaga Ukrajine kod Zmijskog ostrva, koji su se kretali ka Krimu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
„Noćas su u zapadnom delu voda Crnog mora, severoistočno od Zmijskog ostrva, avioni pomorske avijacije Crnomorske flote uništili tri brza vojna čamca američke proizvodnje ‘Willard Sea Force’ sa desantnim grupama Oružanih snaga Ukrajine koji su se kretali u u pravcu krimske obale“, istaklo je Ministarstvo.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala