- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski naučnici izmislili laki beton od kokosove ljuske

CC0 / Pixabay / Pravljenje betona
Pravljenje betona - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2023
Pratite nas
U Rusiji napravljen novi beton pomoću kokosove ljuske čiji su tvorci naučnici Donskog državnog tehničkog univerziteta (DGTU). Prema njihovim rečima novi proizvod je 15 odsto jeftiniji od tradicionalnih, a konstrukcije od tog betona su mnogo lakše.
Eksperti navode da je trenutno u svetu aktuelna potraga za novim građevinskim materijalima koji sadrže biljni otpad. Jedna vrsta takvog otpada koja je uobičajena u mnogim regionima sveta su proizvodi za preradu kokosa.
Naučnici Donskog državnog tehničkog univerziteta su izmislili novi beton koji sadrži do deset odsto kokosove ljuske. Prema njihovim rečima, čvrstoća i druge eksplotacione karakteristike razvoja nisu ništa lošije od običnog betona, a njegova cena je niža za 15 odsto.
„Naš pristup omogućava da se rašavaju problemi utilizacije tog tipa otpada koji se nalazi u mnogim regionima i donosi na tržište novi građevinski materijal koji je lakši i jeftiniji od tradicionalnog betona“, objasnio je ekspert odeljenja „Izgradnja jedinstvenih građevina“ DGTU Sergej Steljmah.
Smanjenje težine betona, prema rečima eksperata, velika je prednost u građevinarstvu. Primena takvih konstrukcija biće veća u gustim naseljima ili u složenim inženjersko-geološkim uslovima.
Ljuska je funkcionalno slična građevinskom otpadu, jer ima hrapavu i ugaonu strukturu, a njena površina ima još već reljef na površini, a na račun toga se povećava čvrstoća.
„Važan aspekt našeg istraživanja je opis novih zavisnosti i odnosa koji nastaju u strukturi betona koja sadrži ljusku kokosovog oraha“, rekao je Steljmah.
Naučnici nameravaju da nastave potragu za biljnim komponentama koje će zameniti cement, šljunak i pesak u betonu, kao i projektovanje ekoloških i ekonomičnih konstrukcija od novih građevinskih smesa.
Rezultate istraživanja je objavio naučni časopis „Materijali“.
Ćelije - Sputnik Srbija, 1920, 13.08.2023
RUSIJA
Ruski naučnici pretvaraju kožu u neurone u cilju proučavanja Alchajmerove bolesti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala