- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski naučnici pretvaraju kožu u neurone u cilju proučavanja Alchajmerove bolesti

CC0 / Pixabay / Ćelije
Ćelije - Sputnik Srbija, 1920, 13.08.2023
Pratite nas
Naučnici Politehničkog univerziteta u Sankt-Peterburgu zajedno sa kolegama iz Centra za tehnologiju ćelija Instituta za citologiju Ruske akademije nauka (RAN) usavršili su metod dobijanja ljudskih neurona iz ćelija kože.
Prema njihovim rečima, ovo će pojednostaviti proučavanje i pripremu novih strategija lečenja Alchajmerove, Hantigtonove bolesti i drugih neurodegenerativnih oboljenja.
Rezultati naučnog rada objavljeni su u časopisu International Journal of Molecular Sciences.
„Modeliranje neuropatologija na neuronima, dobijenim iz drugih ćelija pomoću ćelijskog reprogramiranja je ključ razvoja strategija za lečenje neurodegenerativnih bolesti“, objasnili su naučnici.
Oni ističu da ovaj pristup omogućava izgradnju personalizovanih modela, zasnovanih na ćelijskom materijalu konkretnih pacijenata.
Direktno reprogramiranje je nova metoda u kojoj se odmah iz fibroblasta mogu dobiti odrasli neuroni ubacivanjem posebnih struktura iz DNK i malih molekula. Ali, problem je u niskoj efikasnosti, samo od tri do 15 procenata ćelija preživi posle takve transformacije.
Stručnjaci sa univerziteta u Sankt Peterburgu i Centra za ćelijske tehnologije ostvarili su opstanak ćelija u procentu od 80 odsto.
„Za razliku od neurona, fibroblasti su deljive ćelije i u trenutku transformacije mogu se nalaziti na raznim etapama ćelijskog ciklusa, što značajno utiče na uspešnost procedure. Naša glavna ideja je sinhronizacija ćelijskih ciklusa u početnom materijalu dodavanjem posebne materije, rapamicina. Takođe, optimizovali smo brojne druge aspekte u ovoj tehnologiji“, objasnila je mlađi naučni saradnik laboratorije za molekularnu neurodegeneraciju na Institutu za biomedicinske sisteme i biotehnologije univerziteta u Sankt Peterburgu Nina Kraskovska.
Prema autorovim rečima, metod koji su predložili omogućava dobijanje velikih populacija neurona sa jednakim proteinskim sastavom. To će znatno smanjiti grešku pri građenju personalizovanih modela i olakšati interpretaciju istraživanja neureodegenerativnih bolesti.
Istraživači naglašavaju da su već razradili primenu nove metode za proučavanje Hantingtonove bolesti, a sada stvaraju ćelijske modele za lečenje Alchajmerove bolesti.
„Naš pristup je uspešno testiran na zdravim ćelijama. Nastavljamo istraživanja uz korišćenje fibroblasta stvarnih pacijenata radi procene efikasnosti lekova, koji su već prošli testiranja na životinjskim modelima“, zaključila je Kraskovska.
Mozak - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2023
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Naučnici s Kembridža otkrili: Gojazni ljudi imaju drugačiji oblik mozga
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala