- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zapadni mediji: Završna deklaracija G20 – kapitulacija pred Putinom

© AP Photo / Aijaz RahiG20
G20 - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2023
Pratite nas
Usvajanje završne deklaracije na samitu G20 u Nju Delhiju simbolizuje kapitulaciju pred ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, smatra kolumnista „Biznis insajdera“ Čarls Dejvis.
„Članice G20 saglasne su da rusku invaziju na Ukrajinu nazovu ’ratom u Ukrajini‘ umesto ’ratom protiv Ukrajine‘, kao znak kapitulacije pred Putinom, koji nije ni bio tamo“, navodi se u članku.
Prema Dejvisovim rečima, Zapad je faktički prihvatio ruski stav da je kijevski režim nelegitiman zbog državnog udara 2014. godine, a da je sama Ukrajina veštački konstrukt.
Autor navodi da je Moskva na samitu G20 u Indiji uspela da ublaži konačnu deklaraciju prema kojoj se, umesto „vojnih dejstava” protiv Ukrajine, samo spominju tenkovi, dronovi i stotine hiljada ruskih vojnika na teritoriji zemlje, koja prema stavu Moskve, ne bi trebalo da postoji u sadašnjem obliku.
Deklaracija iz Nju Delhija sa samita G20 poziva da se deluje u vezi sa sukobom u Ukrajini u skladu sa ciljevima i principima Povelje UN.
Predstavnica Rusije u G20 Svetlana Lukaš rekla je da je polovina članica te organizacije odbila da tumači događaje u Ukrajini u interesu Zapada. Deklaracija odražava uravnotežen stav o Ukrajini i želju za rešavanjem sukoba širom sveta, napomenula je ona.
Na prethodnom sastanku, u završnoj izjavi, većina članica G20 osudila je sukob u Ukrajini, ali je u deklaraciji navedeno da postoje „druga mišljenja u vezi s ovom situacijom i sankcijama“.
Međunarodni medijski centar G20 u Nju Delhiju - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2023
SVET
Zapadni mediji: Deklaracija G20 udarac za Zapad; Kijev razočaran
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala