- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zapadni mediji: Deklaracija G20 udarac za Zapad; Kijev razočaran

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaMeđunarodni medijski centar G20 u Nju Delhiju
Međunarodni medijski centar G20 u Nju Delhiju - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2023
Pratite nas
Deklaracija usvojena na samitu G20 u Indiji predstavlja udarac za zapadne zemlje jer nije postignut konsenzus kada je reč o podršci Ukrajini, piše „Fajnenšel tajms“.
„Deklaracija na kojoj su diplomate radile nedeljama predstavlja udarac za zapadne zemlje koje su tokom poslednjih godinu dana nastojale da ubede zemlje u razvoju da osude Moskvu i podrže Ukrajinu“, navodi se u članku.
Ističe se da formulacije G20 koje se tiču Ukrajine ukazuju na odsustvo globalnog konsenzusa po pitanju podrške Kijevu.
„U deklaraciji sa samita u Nju Delhiju govori se samo o ‘ratu u Ukrajini’ što je formulacija koju su pristalice Kijeva, SAD i saveznici u NATO, ranije odbacivali jer ona podrazumeva da su obe strane podjednako odgovorne“, navodi britanski list.
Oglasio se i Kijev.
Predstavnik ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko kaže da G20, kada je reč o delu deklaracije u kojem se pominje Ukrajina, nema čime da se ponosi.
Podsetimo, predstavnica Rusije u G20 Svetlana Lukaš rekla je da je samit u Indiji bio jedan od najtežih za G20, između ostalog i zbog Ukrajine, kao i drugih pitanja, i da je usaglašavanje deklaracije trajalo je praktično dvadeset dana.
Lukaš je ocenila da Deklaracija G20 odražava uravnoteženi stav grupe o Ukrajini, kao i nameru da se regulišu sukobi u celom svetu.
„Na temu Ukrajine mogu reći da su razgovori bili veoma teški i da je, pre svega, odigralo ulogu kolektivno gledište članica BRIKS i drugih partnera“, rekla je ona novinarima.
Predstavnica Rusije je istakla da je polovina „Grupe dvadeset“ odbila da tumači stvari onako kako bi to Zapad želeo.
Skup G20 u Nju Delhiju - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2023
RUSIJA
Usvojena deklaracija samita G20: Suprotstavljena gledišta na krizu u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala