- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Usvojena deklaracija samita G20: Suprotstavljena gledišta na krizu u Ukrajini

© AP Photo / Aijaz RahiSkup G20 u Nju Delhiju
Skup G20 u Nju Delhiju - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2023
Pratite nas
Članice grupe 20 najrazvijenijih ekonomija sveta na samitu u Indiji usvojile su zajedničku deklaraciju u kojoj se pozivaju sve zemlje sveta da poštuju međunarodno pravo, između ostalog i po pitanju suvereniteta i teritorijalne celovitosti.
Članice su ujedno potvrdile i da samit nije platforma na kojoj se razmatraju geopolitička pitanja, ali je prepoznato da ona mogu da utiču na svetsku ekonomiju.
Povodom sukoba u Ukrajini, članice su imale suprotstavljena gledišta, navedeno je u zajedničkoj deklaraciji u kojoj je istaknuto da sukob negativno utiče na lance snabdevanja i ekonomski rast.
Istaknuti su ljudska patnja i dodatni negativni uticaji sukoba u Ukrajini na globalnu sigurnost hrane i energije, lance snabdevanja, makrofinansijsku stabilnost, inflaciju i ekonomski rast, koji su zakomplikovali političko okruženje, posebno za zemlje u razvoju i najmanje razvijene zemlje koje se i dalje oporavljaju od krize.
Povodom situacije u Ukrajini, navodi se da sve zemlje moraju da se uzdrže od pretnje ili upotrebe sile zarad sticanja teritorija.
„Što se tiče sukoba u Ukrajini, ponovo smo potvrdili stavove naših država usvojene u Savetu bezbednosti UN i Generalnoj skupštini. U skladu sa Poveljom UN, sve države moraju da se uzdrže od pretnji ili upotrebe sile u cilju sticanja teritorija usmerene protiv teritorijalnog integriteta i suvereniteta ili političke nezavisnosti bilo koje države“, zaključuje se u deklaraciji.
Lideri G20 su osudili terorističke napade na važne energetske objekte. Kako dodaju, teroristički akti su krivična dela koja se ne mogu opravdati, bez obzira na to ko ih je sproveo i kada.
Države G20 pozvale su na puno sprovođenje sporazuma o žitu i reformu Svetske trgovinske organizacije, navodi se u zajedničkoj organizaciji. Države članice grupe su se obavezale na jačanje globalne sigurnosti hrane i pozdravile Afričku uniju kao novu članicu.
Članice grupe su posvećene promovisanju otvorene i fer trgovine i neuvođenju zabrana izvoza. Obavezuju se da će promovisati otvorenu, fer, transparentnu i kontrolisanu trgovinu poljoprivrednim proizvodima, hranom i đubrivom, a ne uvoditi zabrane ili ograničenja izvoza.
U deklaraciji se pozdravlja Afrička unija kao stalna članica G20 i izražava čvrsto poverenje da će njeno uključivanje dati značajan doprinos rešavanju globalnih problema današnjeg vremena.
Zemlje G20 su pozvale na jednak pristup pouzdanim, visokokvalitetnim vakcinama i lekovima u svetu, posebno za zemlje sa niskim i srednjim prihodima, a objavile su da se osniva radna grupa za prava žena.
Dodaje se i da će domaćini narednih samita biće Brazil (2024), Južna Afrika (2025) i SAD (2026).
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2023
RUSIJA
Obnovite prehrambeni sporazum: Erdogan traži od lidera G20 da ispune zahteve Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala