- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Obnovite prehrambeni sporazum: Erdogan traži od lidera G20 da ispune zahteve Rusije

© AP Photo / Burhan OzbiliciPredsednik Turske Redžep Tajip Erdogan
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2023
Pratite nas
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan apeluje na lidere G20 da ispune neke od zahteva Rusije kako bi se obnovio prehrambeni sporazum, prenosi agencija Blumberg.
„Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan poziva lidere članica G20 da ispune neke uslove Rusije u cilju obnavljanja sporazuma koji je omogućio da se regulišu isporuke ukrajinskog žita i smanje svetske cene hrane“, navodi se u saopštenju agencije.
Izvori ističu da je Erdogan to traži na zatvorenim sastancima sa liderima.
Prema informacijama turskih zvaničnika, Turska moli svetske lidere da „pomognu u obezbeđenju ruskog izvoza hrane i đubriva kompanije „Lloyd's of London“ “, kao i da uključe Moskvu u sistem međunarodnog plaćanja SVIFT.
Prethodno, Ruski predsednik Vladimir Putin i turski lider Redžep Tajip Erdogan sastali su se u Sočiju 4. septembra.
Na konferenciji za medije turski lider je rekao da je Ankara zajedno sa UN pripremila novi paket inicijativa koji ima za cilj obnavljanje crnomorske prehrambene inicijative, te da se nada pozitivnom ishodu nakon razmatranja.
Predsednik Rusije je kazao da je Moskva spremna da se vrati prehrambenom sporazumu u roku od nekoliko dana nakon što se ispune obećanja koja su joj data u okviru dogovora iz Istanbula od jula prošle godine.

Prehrambeni sporazum

Prehrambeni sporazum je prestao da važi 18. jula, a Rusija je obavestila Tursku, Ukrajinu i Ujedinjene nacije da se protivi njegovom produžavanju. Predsednik Rusije Vladimir Putin je ranije rekao da uslovi sporazuma koji se tiču Rusije nisu ispunjeni, bez obzira na napore UN, jer zapadne zemlje nisu planirale da ispune svoja obećanja.
Nakon prekida funkcionisanja crnomorske žitne inicijative i prekida morskog humanitarnog koridora, svi brodovi koji plove u akvatoriji Crnog mora ka ukrajinskim lukama, od ponoći 20. jula tretiraju se kao potencijalni prevoznici vojnog tereta, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Crnomorsku inicijativu potpisali su 22. jula prošle godine predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i Ujedinjenih nacija u Istanbulu, a njom je predviđen izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva Crnim morem iz tri luke, uključujući odesu. Usaglašavanjem plovidbe brodova bavi se Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu. Predsednik Rusije Vladimir Putin je prošlog septembra ukazao na to da Zapad izvozi veći deo ukrajinskog žita u svoje države, umesto u afričke zemlje, kojima je ono neophodno.
Brod sa žitom - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2023
SVET
Kineski mediji: Transparentnost prevoza žita ključna za obnavljanje prehrambenog sporazuma
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala