- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Erdogan predložio Rusiji da poveća obim isporuka žitarica zemljama Afrike

© AP Photo / Dar YasinPredsednik Turske Redžep Tajip Erdogan
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2023
Pratite nas
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je predložio ruskoj strani da poveća obim žitarica planiranih za isporuke siromašnim zemljama Afrike.
On je podsetio na planove Rusije, Turske i Katara da besplatno pošalju milion tona žitarica najsiromašnijim zemljama Afrike.
„Na sastanku sa (ruskim ministrom spoljnih poslova) Sergejem Lavrovom, predložio sam da se ne ograničavamo na milion tona, već da pošaljemo još više žitarica, pošto su potrebne afričkim zemljama“, rekao je Erdogan na konferenciji za novinare posle samita G20.
Turski lider je podsetio da je u okviru sporazuma „poslato više od 33 miliona tona, ali je Zapad dobio 44 odsto ove količine, a Afrika 14 odsto“.
„U okviru sporazuma na tržišta je poslato više od 33 miliona tona hrane. Uz moje lično učešće sporazumi su tri puta produžavani. Tokom nedavnih pregovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Sočiju, svestrano smo razgovarali o ovoj temi. I nastaviću da o njoj dalje razgovaram u bliskom kontaktu sa Rusijom, Ukrajinom i svim zainteresovanim stranama“, rekao je turski lider.
„Predsednik Rusije Vladimir Putin ukazao je na činjenicu da Zapad nije održao reč datu Rusiji (u kontekstu sporazuma). On je predložio da nam pošalje dodatnih milion tona žitarica na preradu. I Katar. I mi smatramo da je ovaj projekat koristan i spremni smo da učestvujemo“, objasnio je Erdogan.
Erdogan je dodao da namerava da nastavi sa bliskim kontaktima sa svim stranama zainteresovanim za realizaciju prehrambenog sporazuma.
Erdogan je ocenio i da je „prehrambeni sporazum omogućio da se izbegne kriza hrane u svetu“.
Turski predsednik istakao je da nije izgubio nadu da će se prehrambeni sporazum obnoviti i da računa na nove predloge generalnog sekretara UN.
„Zamolićemo generalnog sekretara UN da pošalje novo pismo sa predlozima Rusiji u vezi sa prehrambenim sporazumom, uključujući i ponovno povezivanje na SVIFT i osiguranje. Uzimajući u obzir ažurirano pismo, može doći do novog razvoja situacije, mi ćemo to pratiti“, zaključio je Erdogan.

Prehrambeni sporazum

Prehrambeni sporazum je prestao da važi 18. jula, a Rusija je obavestila Tursku, Ukrajinu i Ujedinjene nacije da se protivi njegovom produžavanju. Predsednik Rusije Vladimir Putin je ranije rekao da uslovi sporazuma koji se tiču Rusije nisu ispunjeni, bez obzira na napore UN, jer zapadne zemlje nisu planirale da ispune svoja obećanja.
Nakon prekida funkcionisanja crnomorske žitne inicijative i prekida morskog humanitarnog koridora, svi brodovi koji plove u akvatoriji Crnog mora ka ukrajinskim lukama, od ponoći 20. jula tretiraju se kao potencijalni prevoznici vojnog tereta, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Crnomorsku inicijativu potpisali su 22. jula prošle godine predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i Ujedinjenih nacija u Istanbulu, a njom je predviđen izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva Crnim morem iz tri luke, uključujući odesu. Usaglašavanjem plovidbe brodova bavi se Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu. Predsednik Rusije Vladimir Putin je prošlog septembra ukazao na to da Zapad izvozi veći deo ukrajinskog žita u svoje države, umesto u afričke zemlje, kojima je ono neophodno.
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2023
RUSIJA
Obnovite prehrambeni sporazum: Erdogan traži od lidera G20 da ispune zahteve Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala