- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

„Ne postoji oružje koje vredi više od vas“: Srbija dobila novu generaciju oficira /video, foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićSvečana promocija najmlađih oficira Vojske Srbije u Beogradu
Svečana promocija najmlađih oficira Vojske Srbije u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2023
Pratite nas
Svečana promocija najmlađih oficira Vojske Srbije održana je ispred Narodne skupštine u Beogradu
Prve oficirske činove dobilo je 175 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA. Svečanoj promociji najmlađih oficira prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Najboljima studentima u klasi Đorđu Pešiću, Viktoru Teodosiću, Milici Marinković i Dijani Đokić predsednik Aleksandar Vučić uručio je sablje sa posvetom.
Vučić je na početku obraćanja citirao Vojvodu Mišića, koji je rekao da se lako u ratu gubi glava, ali i da se jednako lako gubi i obraz.
„Lepo je i časno biti vojnik Vojske Srbije, lepo je i časno služiti svojoj otadžbini. Ničeg lepšeg i časnijeg nema, ali vam taj posao neće biti lak. U stvari, sećaćete se svog školovanja kao najlepših godina svog života i hvala vam na tome što ste odgovorno i ozbiljno pristupili tom poslu. Hvala vam što danas možemo mnogo toga da očekujemo od vas u budućnosti i što od vas možemo mnogo toga da tražimo“, rekao je Vučić.
Zahvalio im je što su i po snegu, suncu, kiši, vetru obavljali svoje nimalo lake zadatke, uvek otadžbinu stavljajući ispred svega.

„Kada sam rekao teško vreme i veliko breme na vašim plećima, mislim na situaciju u svetu i regionu za koju nismo ni krivi ni dužni. Mi vojsku gradimo i vas smo školovali da biste bili odvraćajući faktor za svakoga ko bi pomislio da je Srbija lak plen. Zato vojske i postoje. Zato ulažemo mnogo više nego ikada“, naveo je Vučić.

Kako je rekao, životni standrad vojnika je danas mnogo bolji i veći.
„I neće vaši roditelji morati da brinu hoćete li da preživljavate i da li ćete biti podstanari narednih 10, 20 ili 30 godina - nećete! Sve te probleme ćemo da rešavamo, ali ono što je za nas važno to je da vi znate da moramo uvek i u svakom trenutku da budemo spremni da zaštitimo i sačuvamo svoju zemlju i otadžbinu“, istakao je Vučić.
Kaže i da nije lako nabaviti opremu i naoružanje.
„Nije nam lako ni da vas naoružavamo i opremamo, jer kad hoćemo da kupimo opremu na Istoku, ne možemo, jer nam ne dozvoljavaju ovi sa Zapada, kad hoćemo da kupimo opremu na Zapadu, ne možemo jer vas pitaju, a šta će vam to oružje i oprema. I šta ih briga što svakoga dana iz regiona možete da čujete kako bi hteli da vide Srbiju što slabiju i nije problem što se svi ostali naoružavaju, uvek je problem kada Srbija samo želi da bude odvraćajući faktor“, rekao je Vučić.
Poručio je da će Srbija dati sve da sačuva mir.
„Ali vi, dragi oficiri, uvek morate da znate da samo svojom snagom i svojom hrabrošću, marljivošću, odgovornošću i ozbiljnošću možemo svoju zemlju i svoj narod da sačuvamo i ne smemo da pokazujemo slabost i ne smemo da pokazujemo da su nas pobedili time što su nam napravili bezbroj birokratskih prepreka da budemo snažniji i jači“, rekao je Vučić.
Srbija će nastaviti da razvija svoju industriju, rekao je Vučić, i daće sve od sebe da „budemo svoj na svome i da nikome ne padne na pamet da Srbiju napadne“.
„I verujte mi na reč, bićemo sve jači, a mi jače pojačanje od vas nismo mogli da dobijemo. Ne postoji oružje i oruđe koje vredi više od vaše pameti i od vaših srca“, rekao je Vučić.
Od 175 najmlađih potporučnika, njih 10 je iz Oružanih snaga BiH, dvojica su oficiri MUP-a Republike Srpske, a tu će biti i 27 mladića i devojaka devete klase Vojnomedicinske akademije.
Sto četrdeset četvrta klasa pitomaca Vojne akademije diplomirala je procečnom ocenom 8,05 dok su diplomci VMA studie završili sa prosečnom ocenom 9,00.
Promocija nove klase oficira Vojske Srbije  - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2023
DRUŠTVO
Srednjim školama u Srbiji upućene smernice za predmet „Osnove sistema odbrane“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala