- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Srednjim školama u Srbiji upućene smernice za predmet „Osnove sistema odbrane“

© Sputnik / Lola ĐorđevićPromocija nove klase oficira Vojske Srbije
Promocija nove klase oficira Vojske Srbije  - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2023
Pratite nas
Ministarstvo prosvete uputilo je danas srednjim školama smernice za realizaciju fakultativnog predmeta – "Osnove sistema odbrane Republike Srbije" za učenike završnih razreda srednjih škola.
Ovaj predmet se u zemlji realizuje već pet godina sa ciljem da učenici završnih razreda srednjih škola steknu praktična znanja i veštine za potrebe odbrane zemlje u uslovima vanrednog i ratnog stanja, saopšteno je iz ministarstva.
Nastava iz ovog predmeta izvodi se fakultativno na četiri časa odeljenskog starešine, a za realizaciju nastave koriste se pisani materijali i prezentacije koji su dostupni na internet prezentaciji Ministarstva prosvete i Ministarstva odbrane.
Program je podeljen u nekoliko tema, i u prvoj grupi tema učenici stiču znanja o mestu, ulozi i zadacima vojske Srbije u sistemu bezbednosti i odbrane Srbije, vojnoj obavezi u Srbiji, radnoj i materijalnoj obavezi, kao i o dobrovoljnom služenju vojnog roka.
Druga grupa tema odgovara na pitanja kako postati profesionalno vojno lice, kako postati starešina (oficir i podoficir) Vojske Srbije i prikazuje značaj fizičke spremnosti za vojni poziv.
U trećoj grupi tema nalaze se lekcije o službi osmatranja i obaveštavanja, oblicima neoružanog otpora, hemijskom i biološkom oružju i zapaljivim sredstvima kao i civilnoj zaštiti.
Taktičko - tehnički zborovi čine sadržaj četvrte grupe tema.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala