- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Ruski dirigent za Sputnjik: Nakon „kenselovanja“ ruskih umetnika sve će se vratiti na staro /video/

© Sputnik / Dejan SimićMihail Golikov, ruski dirigent, Kustenrof klasik 2023
Mihail Golikov, ruski dirigent, Kustenrof klasik 2023 - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2023
Pratite nas
Ekskluzivno
Verujem da će se, nakon „kenselovanja“ i zabrana ruskih umetnika i umetnosti, sve vratiti na staro i da će u bliskoj budućnosti svet opet moći da razgovara preko muzike, tog jedinstvenog jezika koji je uvek bio izvan bilo kakve politike, izjavio je u intervjuu Sputnjiku čuveni ruski dirigent Mihail Golikov.
Umetnički direktor i glavni dirigent Državnog simfonijskog orkestra Lenjingradske oblasti Golikov je na festivalu „Kustendorf klasik“ u periodu 2-3. septembar 2023. godine bio član međunarodnog žirija.
Golikov ističe da je Mećavnik, na kome se održava festival, jedinstvena lokacija na kojoj se na neverovatan način spaja prirodno stvaralaštvo i stvaralaštvo ljudi koje je objedinio Emir Kusturica.

„Volim lokacije kao što su ulice i priroda, jer one pomažu da se na neki drugi način oseti muzika u trenutku njenog izvođenja. Odlučujući značaj ima unutrašnji osećaj, pre svega dirigenta, i to na koji način on prenosi svoju muzičku volju i emocije orkestru kojim diriguje“, rekao je Golikov.

Komentarišući sankcije i zabrane gostovanja ruskim umetnicima u Zapadnoj Evropi, ruski dirigent poručuje da sankcije jesu zaustavile putovanja po Zapadnoj Evropi, ali da kultura ne može da se ukine. On posebno ukazuje na dobru saradnju Rusije i Srbije.
© Sputnik / Dejan SimićMihail Golikov, dirigent sa studentom, Kustendorf klasik 2023
Mihail Golikov, dirigent sa studentom, Kustendorf klasik 2023 - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2023
Mihail Golikov, dirigent sa studentom, Kustendorf klasik 2023
„Čini mi se da Rusija i Srbija nisu bliske samo u muzici već i u ljudskom i suštinskom, čak sam osetio i neku vrstu srodstva čim sam doleteo u Beograd“, rekao je on.
Govoreći o ulozi dirigenta i njegovoj saradnji sa muzičarima, Golikov ističe da je tu reč o uzajamnom poštovanju - onako kako se dirigent ponaša prema muzičarima tako će se i oni ponašati prema njemu.
Kao član žirija Golikov ocenjuje da je nivo mladih umetnika na „Kustendrof Klasiku“ bio jako visok, da su svi veoma talentovani i da među njima ima veliki broj budućih svetskih zvezda.
© Sputnik / Dejan SimićMihail Golikov, dirigent u intervjuu za Sputnjik, Kustendorf klasik 2023
Mihail Golikov, dirigent u intervjuu za Sputnjik, Kustendorf klasik 2023 - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2023
Mihail Golikov, dirigent u intervjuu za Sputnjik, Kustendorf klasik 2023

„Odrediti ko je bolji je bilo jako teško, jedan od težih dana u mojoj praksi i radu u žiriju. Imali smo samo tri predivne „Matrjoške“ kao nagrade, a pretendenata je bilo mnogo. Mladi muzičari ne samo da imaju talenat, već muziku prenose i dušom“, izjavio je ruski dirigent.

Mladim umetnicima je savetovao da se ne ograničavaju, da uvek za nečim tragaju, jer će jedino tako doći do zadovoljstva, zadovoljstva od novih otkrića u životu, koja su uvek povezana sa muzikom, jer muzika, kako kaže, nije samo specifični jezik, to je sredina u kojoj živi svaki čovek.
Oleg Akuratov, ruski pijanista, koncert Kustendrof Klasik 2023 - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2023
KULTURA
Čuveni ruski pijanista za Sputnjik: Muziku ne mogu da ukinu! /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala