- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Predstavnica Rusije na G20: Jedan od najtežih samita u istoriji grupe, postignuti važni rezultati

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaSamit G20 u Nju Delhiju
Samit G20 u Nju Delhiju - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2023
Pratite nas
Samit u Indiji je bio jedan od najtežih za G20, uključujući i zbog Ukrajine, kao i drugih pitanja, izjavila je zvanična predstavnica Rusije u toj organizaciji Svetlana Lukaš.
„Ovo je bio, verovatno, jedan od najtežih samita ‘Grupe dvadeset’ u gotovo petnaestogodišnjoj istoriji postojanja foruma na nivou lidera. Usaglašavanje deklaracije trajalo je praktično dvadeset dana“, rekla je ona.
Prema njenim rečima, to se objašnjavalo ne samo mimoilaženjima oko Ukrajine, već i različitim stavovima po tim pitanjima kao što su klimatske promene i prelazak na niskougljenične energetske sisteme.
Lukaš je ocenila da Deklaracija G20 odražava uravnoteženi stav grupe o Ukrajini, kao i nameru da se regulišu sukobi u celom svetu.

„Na temu Ukrajine mogu reći da su razgovori bili veoma teški i da je, pre svega, odigralo ulogu kolektivno gledište članica BRIKS i drugih partnera“, rekla je ona novinarima.

Predstavnica Rusije je istakla da je polovina „Grupe dvadeset“ odbila da tumači stvari onako kako bi to Zapad želeo.
„Ono što smo slušali cele godine kako ukrajinski sukob provocira pogoršanje situacije sa prehrambenom bezbednošću sada je odraženo u izbalansiranom obliku“, dodala je ona.
Lukaš je takođe istakla da su se goruća pitanja ticala i reforme međunarodnih finansijskih institucija.
Ona je još naglasila da su članice G20 uspele da ostvare ozbiljne rezultate na samitu u Nju Delhiju, a u svakoj od tema bili su zastupljeni „interesi ekonomija u razvoju globalnog Juga, kao i ono što odgovara našim interesima“.
Osamnaesti samit G20 održava se od 9-10. septembra u prestonici Indije Nju Delhiju. Događaju neće prisustvovati ni ruski predsednik Vladimir Putin ni kineski lider Si Đinping. Rusiju će na forumu predstavljati šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, a Kinu premijer Državnog saveta te zemlje Li Ćijang.
Na događaj su pozvani svi lideri zemalja članica, kao i lideri još devet zemalja: Bangladeša, Egipta, Španije, Mauricijusa, Nigerije, Holandije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Omana i Singapura.
Skup G20 u Nju Delhiju - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2023
RUSIJA
Usvojena deklaracija samita G20: Suprotstavljena gledišta na krizu u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala