- Sputnik Srbija, 1920
Mundobasket 2023
Svetsko prvenstvo u košarci 2023. održava se od 25. avgusta do 10. septembra na Filipinima, u Japanu i Indoneziji. Sva dešavanja sa Mundobasketa pratite uz Sputnjik sport.

Sistem, tim, srce – Srbija!

© Foto : FIBASrbija i Kanada
Srbija i Kanada - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2023
Pratite nas
Jeste nastala na severnoameričkom tlu, jeste da se tamo nalazi i liga u kojoj igraju najbolji pojedinci, jeste sve to tako kako jeste. Ali – jeste i činjenica da je zemlja košarke samo jedna!
Dok su ljubitelji američkog načina igranja košarke lamentirali nad činjenicom da tamošnji šampion neće biti u timu Srbije, da još jedan koji je osvajao Evropu dvaput želi da se oporavi i takođe krene put Amerike – neki ljudi su radili neki posao.
Nulta tačka, u takvim okolnostima nedostatka vrhunskih pojedinaca, jedino rešenje za stručni štab Srbije je bilo da se postavi sistem.
Selektor Pešić je sa svojim saradnicima proklamovao ideju od prvog momenta, viđena je već na Akropolis kupu, želja da se igra košarka u svom osnovnom smislu timskog sporta, sa namerom da se traži najbolji mogući šut u napadu, a da u odbrani vlada frenetičnost i fokusiranost na najvišem nivou.
Kako je to tada, a i potom izgledalo, mogli ste da čitate na stranicama Sputnjik sporta, gde smo se bavili košarkom, dok se okolo pričalo koješta.
Košarkom su se bavili igrači, selektor i njegov stručni štab, mnogo otkaza je uslovilo sastav tima, a to je značilo samo jedno – da se mora igrati timski.
Uloge su podeljene, dolazak Stefana Jovića je upotpunio deficitarnu poziciju plejmejkera, što je upotpunilo kockice za sistem koji je stručni štab pripremio, a koji se pomalo i klimao tokom prvenstva.
„Čim ne igramo naše sisteme u napadu, onda je cirkus na terenu! Igrajte čiste sisteme i napadnite koš i oni će napraviti faul“, govorio je selektor na jednom tajm-autu.
I shvatili su sve, posle novog brodoloma protiv Italije, dva dana pošto je tim ostao bez jednog člana, Boriše Simanića, dogodila se promena, kapiten Bogdan Bogdanović se setio kako je igrao u Partizanu i Fenerbahčeu, vratio se na ta podešavanja i postao pravi vođa ekipe.
Podela uloga je u tim momentima došla do izražaja, a svoj zenit je dostigla u polufinalu protiv Kanade – Aleksa Avramović je krao sve što je mogao da ukrade! Ognjen Dobrić je pogađao svoje floutere i trojke, Marko Gudurić je bio faktor stabilnosti, Nikola Milutinov sila pod obručima, Stefan Jović komandant igre, Dejan Davidovac „lice iz senke“, Filip Petrušev prava izmena, Vanja Marinković odbrambeni i šuterski specijalac, Nikola Jović mladalački inspirisan, Dušan Ristić najbolji prijatelj svakoga ko se našao na terenu.
A srce? Srce je bilo u svima njima, ranjeno srce zbog onoga što je doživeo Simanić, ali srce ratnika i boraca koje pumpa najjače kada je to najpotrebnije, ali uz stalnu kontrolu glave da stvari ne bi otišle nizbrdo.
Srce je veliko kao Aleksina želja da uhvati svaku loptu, a glava je pametna kao svaki Bogdanov potez spuštanja ruku i smirivanja euforije posle poena, iako svi znamo da bi zaurlao zbog svakog i svima pokazao kako se stvarno oseća.
Ali, ima vremena za to, nije ništa gotovo, kao što je Avramović rekao – ekipa ima još gasa, niko nije umoran, a kako i da bude, sledi finale Svetskog prvenstva za košarkaše Srbije, za zemlju košarke!
Aleksa Avramović - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2023
Mundobasket 2023
Aleksa u suzama: Za Borišu, za grb, mi smo uvek Srbija, zapamtite!
Srbija i Kanada - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2023
Mundobasket 2023
Bogdan: Dajte Ameriku da se izmerimo!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala